Column Sjaak Grosthuizen: Belofte maakt schuld

Reactie(s)

sjaakColumn SJAAK GROSTHUIZEN 23 november 2013: Belofte maakt schuld

Ik kan me enorm verheugen op de tijd van de verkiezingen. Man, man, dan gebeuren er toch prachtige zaken! Alle deelnemende partijen hebben zich tot aan de kurk of schroefdopje volgeladen met politieke wensen, met uitgangspunten, met principes zelfs. Ik vind het dan altijd verbazingwekkend hoezeer met name de lijsttrekkers zich hebben volgepompt met de beste bedoelingen voor de stad.

De verkiezingen op zichzelf zijn zinderend spannend, maar werkelijk veel heerlijker is de tijd die daaraan vooraf gaat. De argumenten van alle partijen over alle lokale zaken kunnen volkomen tegengesteld zijn aan elkaar. Telkens weer verbaas ik me over het feit dat ik bij bijna alle lijsttrekkers denk: ja, als je het zo bekijkt, heb je nog gelijk ook! Het gemak waarmee ze mij van de sokken kunnen redeneren maakt waarschijnlijk deel uit van het verkiezingsaanloopfeest.

Ik zocht en ik vond

Zijn er al standpunten? Weten we al van partijprogramma’s? Staan de websites al boordevol goede voornemens of wacht men ook daarmee tot na 1 januari? Ik zocht en ik vond. Niet zoveel natuurlijk, er is ook nog kruit dat droog gehouden moet worden, maar bepaalde lijnen naar de tijd na de verkiezingen zijn al uitgelegd.

had u al eens van hem gehoord?

De VVD loopt zich warm voor een mooie toekomst met een interessant en uitnodigend havengebied. We moeten denken in sterren vergaren. In hun ogen heeft Hoorn hooguit een tweesterrenhaven en daar moet zo hard aan gewerkt worden dat men meer sterretjes ziet. Ook het parkeerprobleem achter station Kersenboogerd moet zeer dringend worden aangepakt. Het is tevens een actiepunt voor een raadslid dat de hele periode wat in de schaduw is gebleven. Bert van Dijkhuizen – had u al eens van hem gehoord? – maakt zich hier hard voor. Wie weet bevalt ons zijn actie zozeer dat we hem spontaan op de nieuwe VVD-kandidatenlijst willen zien.

‘Nu liegt u alweer’

De PvdA heeft wel haar website gemoderniseerd, maar dringt aan op het in stand houden van onze monumenten, die vanuit een antieke rondvaartboot kunnen worden bewonderd. En… dat VVD-verhaal over een mooie sluitende begroting is een sprookje. Ik had het leuker gevonden dat de kreet ‘Nu liegt u alweer’ een beetje bewaard bleef voor de verkiezings- debatten.

Aart Ruppert wordt de lijsttrekker van VOCHoorn. Nou, dan hebben ze geen partijprogramma meer nodig, zei mij iemand. Ze maken zich op hun website druk over overbodige bomenrooiregeltjes en het blijven schenken van jonge jenever aan oude biljarters.

Het CDA meldde al in september dat Michiel Pijl hun nieuwe lijsttrekker is. Ik denk dat ze er over een paar maanden achter komen dat het wel erg lang wachten is op de boodschappen, die de brave CDA-kandidaten dienen uit te dragen.

D66 heeft de groslijst van de kandidaten al bekend gemaakt. Op de laatste plaats staat Peter Westenberg, met de nadrukkelijke mededeling dat hij lijstduwer is. Dat je dus niet moet denken dat Peter als politicus terug komt. En oja, behoud de Witte Vloot en het historische aangezicht van de stad.

Samir Bashara trekt de kar van GroenLinks, waarin naast kandidaten de thema’s zorg en welzijn, werk en groene energie. ’t Is jouw toekomst! roept hij reeds toe.

De SP is een actiepartij en dan kan het best zijn dat je niet eens in de raad wil komen. Wees gerust: de leden hebben erover gestemd en de SP doet mee met de race, met aan het hoofd Mathé van Stralen. Zij hebben ook al een verkiezingsprogramma. Waarschijnlijk een iets aangepast kopietje van het vorige.

Houd uw brievenbus in de gaten!

Bent u ook zo nieuwsgierig naar wapens voor de verkiezingsstrijd van de Hoornse Seniorenpartij? Op hun website staat er niets over. Ik denk dat deze partij met het oog op de doelgroep de informatie nog gewoon op de oude vertrouwde manier met elkaar deelt. Houd uw brievenbus in de gaten!

We hebben net de kruitdampen rond Hoorns Belang laten wegwaaien om op hun site te kunnen zien dat de partij groeiende is, omdat het zo’n sterke politieke partij is. De groei van één zetel naar twee zetels zou inderdaad een groei met 100% betekenen. Voorbeeldig optimistisch! ‘s Zaterdagnachts tot in de kleine uurtjes kroegentocht houden en op zondag naar de open zijn de winkels. De echte volhouder laat het ene in het andere overgaan.

Fractie Tonnaer beweert nog steeds dat zij u kennen, maar zoeken nog onverdroten naar nieuwe kandidaten. Als je iedereen kent, dan weet je toch wie je daarvoor kunt aanspreken?

Hoorn + en Hoorn Lokaal beschikken helaas niet over een website. Dan toch maar hopen dat de kiezers zelf moeite doen om te weten wat zij ons na de verkiezingen willen doen toekomen.

Belofte maakt schuld, zegt een spreekwoord en daar houden alle partijen zich nauwgezet aan. Elk jaar wordt de miljoenenschuld groter.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post