Column Sjaak Grosthuizen: Onweerstaanbaar onafhankelijk

Reactie(s)

sjaakSJAAK GROSTHUIZEN 28 september 2013 – Onweerstaanbaar onafhankelijk

Ein Duft, so aufregend dass er Chaos verbreitet! Un parfum si envoûtant qu’il déclenche le chaos! De onweerstaanbare geur die chaos creëert! Deze kreten stonden op de nieuwe flacon shampoo die ik vanmorgen pakte om verfrist onder de douche vandaan de wereld weer aan te kunnen. In reclameboodschappen levert dit middel situaties op dat je vrouwen nauwelijks van het lijf kunt houden. Als redeloze wezens reageren zij op de feromonen die dit sopje op een mannenlijf achterlaat. Mevrouw Grosthuizen heeft dit douchemiddel aangeschaft en ik vroeg me af met welk doel. Meteen na het afdrogen meldde ik me bij mevrouw Grosthuizen, uiterst benieuwd naar haar reactie. ‘Vergeet je niet de afwas te doen?’ vroeg zij.

Bij ons was geen andere chaos dan die in de keuken prijkte omdat we gisteravond na het eten geen zin meer hadden de boel aan de kant te krijgen. Ik leerde dat reclamekreten en verwachtingen die zij dienen op te wekken geen ander doel hebben dan de maker van het product voordeel te leveren. Laat de consument denken dat je iets biedt waar je absoluut niet buiten kunt en dat nergens anders te verkrijgen is.

‘Iedereen die het eens is met onze idealen is welkom’

Hoorn is een nieuwe politieke stroming rijker. HOP, Hoornse Onafhankelijke Partij heet de stroming en Robert Vinkenborg is de genius achter dit politieke product. Dit hadden we nog niet in Hoorn en er bestaat hier juist zo’n grote behoefte aan! Reeds 45 mensen deelden deze opvatting. ‘Iedereen die het eens is met onze idealen is welkom’ mocht ik uit de krant vernemen.

Waarlijk een scherp inzicht.

Heeft Hoorn behoefte aan lokale partijen? Jawel, en die behoefte laat zich al jaren vertalen in een keur aan lokale politieke stromingen, elk met een volstrekt eigen filosofie en elk met programma’s die elkaar nooit volkomen overlappen. Tenminste, dat horen wij te geloven. Anders was er wel gewoon één lokale partij of hadden we nog steeds te maken met de traditionele partijen die ook landelijk te herkennen zijn. Op dit moment kennen wij Hoorns Belang, VOCH, Fractie Tonnaer en Hoorn +. Fractie Assendelft heeft te elfder ure ingezien dat er geen noemenswaardige verschillen bestaan tussen zijn idealen en die van VOCH. Waarlijk een scherp inzicht.

Alle lokale initiatieven suggereren hartstochtelijk dat de partijen met ook een landelijke binding absoluut niks op hebben met de lokale behoeften van de burgerij van Hoorn. Een absurd idee, maar dat ziet niet elke potentiële kiezer in. Tot nu toe zijn alle Hoornse lokale partijen ontstaan vanuit een ongenoegen of hoog opgelaaid conflict met de oorspronkelijke partijen. Goed beschouwd is elke politieke partij, waar dan ook, ontstaan vanuit ongenoegen met de partij waaruit de afsplitsing vandaan komt. Dit is wellicht een typisch Nederlands verschijnsel. Ik weet niet of wij in Europa of zelfs in de wereld koploper zijn met afsplitsingen van diverse geloofsrichtingen binnen het christelijke spectrum. In de politiek is dat net zo en ook wij in Hoorn hebben ooit te maken gehad met een in de kroeg ontstane partijtje van Piet Oerlemans. Lachen! Een statement om duidelijk te maken dat je politiek niet altijd serieus moet nemen?

Wel ontdekte ik dat in Heerhugowaard ook al een H.O.P. bestaat

Hoe moeten we het initiatief van Robert Vinkenborg zien? Onafhankelijke is het deel van de naam van deze groepering die de essentie weergeeft van de geest waaruit de partij is ontstaan. Zelfs onafhankelijk van de Hoornse burgerij? Robert noemde in het krantenartikeltje: onze idealen. Ik ben niet bij de oprichtingsvergadering geweest. Wel ontdekte ik dat in Heerhugowaard ook al een H.O.P. bestaat, een lokale partij met uitgeschreven idealen, die doorgaans bij alle partijen met lokale interesse bestaan. Dus eigenlijk bij alle partijen in welke gemeenteraad dan ook. Er is ook sprake van een Groep H.O.P. In zeven gemeenten willen zij de lokale belangen met ongetwijfeld zeer herkenbare politieke idealen dienen. Daarnaast zijn er ook specifieke idealen, zoals het afschaffen van gemeentelijke belastingen en het opheffen van de provincie als bestuurslaag. Verder mogen alle instituten die volgens hen de dienst uitmaken in Nederland hun invloed volledig kwijt raken. Vrijheid als fundamenteel grondbeginsel is het uitgangspunt voor elk gemeentelijk bestuursbeleid. Verder zijn er heel wat bedrijven die HOP heten en bestaat er een studentenruitervereniging met die naam. De vogelbescherming noemt de hop als een vogel die in Nederland dringend bescherming behoeft.

Een hippe partij. HipHOP

HOP zal zich in Hoorn vast voor iets volledig afwijkends willen beijveren. Wat precies de idealen zijn, moet nog even worden uitgewerkt. Eerst maar een partij oprichten, die idealen komen vanzelf wel. Een hippe partij. HipHOP. Ik moet even denken aan de shampoo van vanmorgen. Een onweerstaanbare politieke kleur die chaos creëert. Ik weet nu dat reclamekreten niet altijd de verwachtingen waarmaken, maak ik vrees dat die chaos wel eens een haalbare zaak kan blijken te zijn.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post