Column Sjaak Grosthuizen: Rondje Hoornse partijen

Reactie(s)

sjaakSJAAK GROSTHUIZEN 7 september 2013 – Rondje Hoornse partijen

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. In alle Hoornse partijen wordt gebrainstormd, geminindmapt, of worden creatieve geesten gemotiveerd en geactiveerd om maar zo goed mogelijk voorbereid de oneerlijke strijd aan te gaan.  Verkiezingen zijn al heel lang niet meer de wedstrijden waarin de besten winnen. Maar als je niks doet heb je de strijd al bij voorbaat verloren, tenzij je een bevindelijke gristelijke partij bent, waarvan de beginselen vaststaan in boeken waar antiquariaten maar wat graag de hand op willen leggen.

We leven in de tijd dat het merendeel van de kiezers liever hun stem willen uitbrengen op kandidaten die in televisietalentenspeurshows nog even niet uit de boot gedonderd mogen worden.

De Hoornse politieke partijen hebben voor de doorsnee kiezer de uitstraling van de zwakste schakel, waarvan iedereen intens hoopt dat hij meteen weggestemd wordt. De kenners van de digitale wereld hebben mij duidelijk gemaakt, dat het internet hèt medium is om je aan den volke te presenteren. Ik heb dus alle websites bezocht. Kort samengevat moet mijn conclusie zijn dat geen enkele partij de mogelijkheden van het internet nog echt ontdekt heeft. Wie alle sites op één avond wil bezoeken, heeft meer doorzettingsvermogen dan tijd nodig. Voorspelbaarheid is groot. Ook werd duidelijk dat gemeentefracties en –partijen de vakantieperiode streng in acht nemen.

 • De VVD slaat zichzelf op de borst met een artikel over de impuls van 1 miljoen voor de Hoornse economie, onder de digikennisuitstralende noemer: Kansenkaart 2.0. Met die 2 wordt aangegeven dat er ook een Kansenkaart 1.0 moet zijn geweest, welke kennelijk aan verbetering toe was.
 • De PvdA lonkt naar de kiezer met een stukje over het bezoek aan de kunstmarkt met bewoners van Lindendael, waarmee zij aantonen dat cultuur en hulp aan hulpbehoevenden zeer hoog in hun vaandel staan. En wellicht ook het idee verspreiden dat cultuur genieten voor deze categorie kiezers niets hoeft te kosten.
 • De VOCH wrijft de kiezer nogmaals in dat het referendum lekker geen doorgang kan hebben en dat het plan Waterfront goed bij hen valt.
 • Het CDA zegt dat men onderwijs en cultuur erg belangrijk vindt, maar dat een feestzaal voor een van de culturele zuilen in Hoorn geen goed idee is. Maar dat laatste bericht dateert van mei.
 • D66, voor mij de partij met een hoop mensen die in Hoorn digitale vooroplopers zijn, noemt het referendum op de homepage en verder is er een bericht uit juli over spookburgers.
 • GroenLinks zoekt op de eerste pagina kandidaten, maar dat meest verse bericht is er al in juli op geplaatst en verder laat Samir Bashara in juni al weten dat hij zijn klassieken kent via citaten van Aristoteles en Socrates en nog wat meer oudjes die de beter opgeleide wel zal herkennen.
 • De SP is actueel over hun alternatieve plannen voor de tunnel en zij vermelden op de homepage ook standpunten van de landelijke partij om aan te geven dat zij in Hoorn wel degelijk keurig in de pas lopen.
 • De Hoornse Seniorenpartij laat op de eerste pagina een mooie groepsfoto zien van krasse knarren. Er is ook na korte tijd bladeren weinig meer informatie te vinden. Ik vermoed dat een kleinzoon van één van hen de website heeft opgebouwd en dat opa of oma toen zei: “Mooi gedaan, knul. Niks meer aan doen!”
 • Hoorns Belang was duidelijk op vakantie. Ik weet nu dat zij zich tot een van de oudste partijen in Hoorn rekenen en dat in juni een nieuw bestuur is gekozen.
 • Fractie Tonnaer heette mij welkom omdat zij mij kennen. Ik fronste mijn wenkbrauwen bij het lezen van een dankwoord aan de kiezers voor de 5 zetels die de fractie heeft gekregen. Roger zal toch wel door hebben wat er sinds de laatste verkiezingen is gebeurd? Tonnaer is wel de enige in Hoorn die zich zorgen maakt over het scheepswrak Broeder Isidoor.
 • De fractie Assendelft heeft geen eigen website. René hoopt tijdig te kunnen overstappen naar een andere partij en waarom zou je nog moeite doen om een website te maken.
 • Johan van der Tuin heeft ook geen website. Johan zit op Facebook en twittert een hoop. Dan heb je geen website nodig natuurlijk.

De verkiezingsaanloop is nog niet definitief gestart. Wacht nog even met het bezoeken van de sites om langs de digitale zijwegen de carnavalsoptocht der fracties te zien paraderen en bedenk dat wanneer volgend jaar de tijd is gekomen, dat je maar één keer je stem mag uitbrengen op je favoriet. De politici zullen echt zelf wel zorgen dat het een afvalrace wordt.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post