Gekapte monumentale beuk wordt boombank

Reactie(s)

boombank_atelierLUTJEBROEK – De 100 jaar oude monumentale rode beuk die aan de Hoofdstraat stond krijgt een tweede leven en een nieuwe bestemming. Door een schimmel in de grond was de beuk ernstig aangetast; de binnenkant van de beuk was rot. In het hart van de stam waren diverse grote gaten ontstaan.

Na het kappen is het enorme stamhout bewaard en heeft de gemeente Stede Broec opdracht gegeven aan Atelier Reudenroos uit Enkhuizen om dit een tweede leven te geven. Het kappen van de beuk is daarmee gelukkig niet het einde van de beuk; de kroon wordt omgevormd tot een prachtig kunstwerk. Van de kroon van de beuk is een bank gemaakt. De bank zal een mooie plek krijgen in het verpleeghuis Nicolaas in Lutjebroek.

Eelco van Roden, eigenaar van Atelier Reudenroos, geeft aan erg blij te zijn met de uitdagende opdracht: de boom zit vol verrassingen, keer op keer kwamen we nieuwe gaten tegen die zijn veroorzaakt door het rotten. Van deze straatbeeldbepalende boom zijn wij een monument aan het maken voor in de hal van het Nicolaas Verpleeghuis.

Van dezelfde boom is een doorsnede gezaagd die aan de hand van de jaarringen de geschiedenis van Stede Broec weergeeft door middel van metalen plaatjes met jaartallen.

De boombank wordt door het college van B en W van de gemeente Stede Broec aan het Nicolaas geschonken. Dit vindt plaats op woensdag 18 september om 12:00 uur in de nieuwbouw van het Nicolaas.

[google-map-v3 width=”620″ height=”250″ zoom=”14″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”P.J. Jongstraat 53 1614 LB Lutjebroek{}animal-shelter-export.png{}Nieuwe plek boombank|Hoofdstraat 21, Bovenkarspel{}forest2.png{}Gekapte monumentale beuk” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Foto via www.reudenroos.nl/lopende-projecten/

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post