Programma Koninklijk bezoek in Enkhuizen

Reactie(s)

ENKHUIZEN – De voorbereidingen voor de komst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Enkhuizen zijn nog in volle gang, maar het programma is rond.  Op vrijdagmiddag 14 juni vaart het Koninklijk paar van Stavoren naar Enkhuizen, waar zij om 14.00 uur op de Harlingersteiger worden ontvangen door burgemeester  Jan Baas.

Eenmaal aan wal wordt het Koninklijk paar verwelkomd door het kinderkoor Sunshine, bestaande uit circa 40 leden. De 8-jarige Isa Lub, lid van dit koor, zal de Koningin een welkomstboeketje overhandigen.

De route en het programma
Via de Wierdijk zal het Koninklijk paar over de Blauwpoortsbrug lopen. Daar zal het Comité 21 mei 1572 in klederdracht iets vertellen over de “Opstand ende bevrijdingh van Enckhuijsen”.  Vervolgens worden de Koning en Koningin begeleid naar de Veermanskade, waar diverse historische schepen (kotter, Staverse Jol en een recente vissersboot) liggen.  Op de kade zullen een visroker, een nettenbreier, een zeilmaker en een kuiper oude ambachten demonstreren.

Daarna zullen de diverse zaadbedrijven, verenigd in Seed Vally, zich presenteren. Enkhuizen staat van oudsher bekend om zijn zaadbedrijven. In een tijdlijn worden de werkzaamheden van toen (op het land), naar die van de toekomst (DNA-onderzoek) verbeeld. Tevens zal op een dekschuit een mozaïek, opgebouwd uit bloemen en groenten worden getoond. Kinderen van basisschool De Hoeksteen zullen dit mozaïek helpen opbouwen. Na afloop zullen de bloemen en groenten worden uitgedeeld aan inwoners en bezoekers van de stad.

Voordat het Koninklijk paar vertrekt, zal er een gezamenlijk muzikaal optreden zijn van het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps en Drumfanfare Dindua. Dit ensemble bestaat uit in totaal 75 muzikanten.

Feestelijk dagprogramma
Voor en na het bezoek zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud. Op de Kaasmarkt is er bijvoorbeeld livemuziek en op het Landje van Top kunnen kinderen springen, jongleren en gymmen bij Gymvereniging Dinua. Het volledige overzicht is te vinden op www.enkhuizen.nl.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post