Restauratie toren Noorderkerk luidruchtig afgerond

Reactie(s)

Wethouder Peter Westenberg heeft de restauratie van de toren van de Noorderkerk luidruchtig afgerond.HOORN – Afgelopen maanden heeft de gemeente Hoorn de toren van de Noorderkerk gerestaureerd. Op donderdag 19 september rondde wethouder Peter Westenberg de restauratie symbolisch af door de eveneens gerestaureerde luidklok uit 1606 te luiden en de teruggevonden originele smeedijzeren klepel aan de N.H. Kerk over te dragen.

Restauratie dakruiter

Vanwege de ingrijpende werkzaamheden is het torentje, ookwel dakruiter genoemd,  compleet ingepakt geweest met zeilen en netten om het werk goed uit te kunnen voeren. De restauratie van de eeuwenoude dakruiter was noodzakelijk geworden omdat de bonte knaagkever de eikenhouten draagstijlen had aangetast. In het torentje hangen twee bronzen klokken, een kleine slagklok uit 1957 en een grote luidklok uit 1606.

De klok

De kleine klok was destijds aangebracht ter vervanging van in de Tweede Wereldoorlog geroofde klokken. De historische grote klok met een diameter van ruim 70 cm konden de Duitsers niet meenemen omdat de dakruiter daarvoor gesloopt had moeten worden. Hiermee bleef dit Hoornse erfgoed destijds bewaard. De eeuwenoude klok functioneerde niet en had zelfs geen slagklepel meer. De originele klepel werd tijdens de werkzaamheden overigens onder de luidvloer gevonden onder een dikke laag stof. Ook de luidhamer werd tussen de constructiedelen van de toren gevonden.

Klokken luiden

De gerestaureerde klok kan met behulp van een lang luidkoord bij speciale gelegenheden weer luiden en zijn eeuwenoude klanken verspreiden. De werkzaamheden hebben een half jaar geduurd. Het werk is uitgevoerd door Pronk Restauratiebouw uit Warmenhuizen en klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten.

Foto via www.hoorn.nl
[google-map-v3 width=”620″ height=”250″ zoom=”14″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Noorderkerksteeg 1a 1621 JG Hoorn{}arch.png{}Noorderkerk” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post