Gedicht op ’t Vuurtje wordt in ere hersteld

Mia Kroes en Wethouder Vincent Reus in gesprek bij de vuurtoren

Mia Kroes en Wethouder Vincent Reus in gesprek bij de vuurtoren

OOSTERLEEK – Twee weken geleden heeft Rijkswaterstaat onderhoudswerkzaamheden aan de vuurtoren bij Oosterleek (’t Vuurtje) uitgevoerd. Tot grote teleurstelling van de inwoners van Oosterleek werden, tijdens het onderhoud, ook de dichtregels – die door kunstenaar Frits Gramberg werden geplaatst- zonder overleg verwijderen. Vooral Oma Mia Kroes begreep er niets van. Ze loopt bijna elke dag naar ’t Vuurtje en rust op haar eigen bankje op de Westfriese Omringdijk. Opeens was de vuurtoren wit en het gedicht erop verdwenen.

Nadat het verhaal bij de gemeente Drechterland terecht kwam ondernam wethouder Vincent Reus actie. Hij zocht contact met RwS. En het resultaat is geruststellen voor de inwoners van Oosterleek. Het gedicht kan gewoon terug worden geplaatst. Reus: ”Ik ben blij dat er zo snel afspraken met RwS hebben kunnen maken. ’t Vuurtje is een belangrijk herkenningspunt van Oosterleek en het gedicht is daar onlosmakelijk mee verbonden geraakt”.

Toestemming

In 2002 gaf Rijkswaterstaat toestemming om aan de landzijde op de vuurtoren dichtregels te plaatsen voor de Poëzieroute die in dat jaar werd georganiseerd. Het gedicht werd daardoor onderdeel van de route. Besloten werd toestemming te vragen om het gedicht op de vuurtoren een permanente plek te geven. De gemeente plaatste de vuurtoren op de gemeentelijke monumentenlijst. ’t Vuurtje, is een markeringpunt voor de scheepvaart.

Rijkswaterstaat heeft opnieuw toestemming gegeven voor het plaatsen van de dichtregels. Na overleg werd snel duidelijk dat er niet in overleg was gehandeld en er lijkt daardoor sprake van een misverstand. De gemeente en RwS zullen afspraken maken over het onderhoud van de vuurtoren in de toekomst.

Herplaatsing tekst

Ook kunstenaar Frits Gramberg is blij dat de gemeente bijdraagt aan dit initiatief. Wanneer de tekst wordt geplaatst is nog niet helemaal duidelijk, mede omdat er nog naar de artistieke invulling wordt gekeken. De vuurtoren heeft nu een andere kleur gekregen dan de afgelopen jaren. Het gedicht moet uiteraard wel goed leesbaar zijn.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant