Column Sjaak Grosthuizen: L’histoire se répète

Reactie(s)

sjaakSJAAK  GROSTHUIZEN 31 augustus 2013 – L’histoire se répète

Vandaag start voor mij een nieuw jaar van wekelijkse overpeinzingen. Het wordt een prachtig jaar, want met ongetwijfeld meedogenloze verkiezingsstrijd. Met in de aanloopfase toenemende duidelijkheid waar het nou eigenlijk om gaat in Hoorn. Helaas zitten daarin ook veel onvermijdelijk oud zeer en voorspelbare stokpaardjes, die vreugdeloos gemend door stokpaardrijders door ons gezichtsveld komen draven. Hopelijk komt er ook nieuw zeer, dat de keuze van de kiezer dient te sturen.

“.. doormekkeren over afgewezen referendum geen zin meer heeft. Punt!”

Arthur Helling, de grote man van onze D66-fractie, waarschuwt voor een stukje oud zeer, gesneden koek of uitgekauwd gerecht. Dat dient niet meer op de menukaarten van de andere fracties te staan. Waarom liet Arthur, de GVR van de Hoornse D66, dit optekenen in de krant? De schijn wordt gewekt dat Arthur gewoon vindt dat tunnelplannen, waarvoor zijn fractie het groene licht reeds lang geleden gegeven heeft, zonder gezeur moeten worden uitgevoerd en dat doormekkeren over afgewezen referendum geen zin meer heeft. Punt!

Maar zo simpel kan het niet zijn. Arthur de Grote is geen simpele denker. Neem dat nou maar van mij aan!. Arthur weet ook dat de verkiezingen er aan komen in een tijd dat de magie van Alexander Pechtold een beetje uitgewerkt lijkt. Hij is bezig met een uitgekiende strategie. (De landelijke top van D66 lijkt nog niet te beseffen dat hun sterkste wapens in Hoorn liggen.) Je kunt mij van alles wijsmaken, maar niet dat referendumpartij nummer één niet door heeft hoe de regeltjes voor referenda precies zijn. Het siert Arthur en zijn kompanen dat zij niet al een paar jaar geleden, vlak na het momentum van de mogelijkheid nog een referendum te kunnen starten een openbare high five lieten zien.

De tunnel ligt er nog niet en tot dat moment lijken andere fracties kansen te ruiken verkiezingsgunst te vergaren op dit dossier. Samir Bashara, de welbespraakte woordvoerder van GroenLinks, laat het niet bij het likken van de wonde. De kans op een referendum is verkeken, maar niet de kans om de aanbestedingsvoorwaarden zo te formuleren, dat geen zinnig bouwondernemer er nog brood in ziet.

een gevecht rond een uitzichtloze tunnelruzie?

Vreest Arthur nou echt dat anderen in staat zullen zijn een rechtgeaarde volkswoede te kunnen uitlokken of weet hij in zijn grote wijsheid dat de kiezers ongeïnteresseerd hun schouders zullen ophalen bij nog weer eens een gevecht rond een uitzichtloze tunnelruzie?

Weet u, ik verdenk Arthur ervan er juist garen te willen spinnen uit de krampachtige pogingen van GroenLinks en het liefst van alle oppositiepartijen om een achterhoedegevecht aan te gaan over zaken uit de geschiedenis. Volgens mij heeft hij nog heldere beelden op zijn netvlies staan van de electorale opdonder die de PvdA in de vorige ronde kreeg door halsstarrig principieel vast te houden aan het vroege sluitingsuur van cafés, prominent uitgedragen op de tv, zodat iedereen in Hoorn dat kon zien.

L’histoire se répète, zie ik hem glunderend denken en hij stookt het heilige vuurtje nog eens op met de uitdagende kreet: hou er nou toch eens over op, man! Zou Samir daar in tuinen? De SP wel. Zij vermoeden nog volop kansen de tunnelplannen te kunnen torpederen met hun omgelegde fietspadenplan. Zouden mensen buiten hun eigen achterban daar ook serieus naar willen kijken?

Hoorn: let op mijn woorden.

De aanloop naar de verkiezingen is definitief ingezet. Beschouw het tunnelgevecht als een voorzichtig begin. Ook benieuwd naar thema’s die het komende half jaar aan ons worden opgedrongen? Ik ben vooral benieuwd naar nieuwe inzetten van Arthur Helling. Zou hij in staat zijn de slome sentimenten ten opzichte van de landelijke politieke partijen op de achtergrond te krijgen? Hoorn: let op mijn woorden. Het begint pas echt wanneer Arthur Helling iets gaat zeggen!

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post