Crowdfunding voor kinderboekestafette Dirck-Jan Coenszoon


WEST-FRIESLAND – Een boek, twaalf scholen, driehonderd leerlingen. Samen schrijven zij vanaf 13 september één verhaal: het verhaal van Dirck-Jan Coenszoon. Dirck-Jan is een fictieve, bikkelharde handelaar die vanuit de Gouden Eeuw – per ongeluk – in onze tijd terecht komt. Tijdens zijn avontuur langs de West-Friese Omringdijk stuit hij op allemaal taalproblemen. De taal is anders dan vier eeuwen geleden. Houdt Dirck-Jan zich staande? Dat zullen we alleen weten als u doneert. Doneer nu, voordat het te laat is..

Crowdfunding, samen geld ophalen

Simpel gezegd: dat je geld doneert. Met jouw bijdrage gaan 12 basisscholen, 300 leerlingen samen aan de slag met het schrijven van dit supergave kinderboek! Het doel van het project is om kinderen te laten spelen met taal. Ruim een kwart van alle leerlingen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Daar kunnen we samen iets aan doen! Bijvoorbeeld door veel en creatief om te gaan met taal en lezen. Het verhaal van Dirck-Jan wordt geschreven door leerlingen uit groep 8 van diverse basisscholen uit West-Friesland. Samen schrijven zij het verhaal voor de kleuterklassen. Niet alleen mét elkaar, maar ook vóór elkaar.

Vanuit de Gouden Eeuw naar nu? Wat is er gebeurd?

Wat een normale openingsdag van een tentoonstelling in het Westfries Museum lijkt, krijgt opeens een wel heel vreemde wending. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee terug naar de tijd van handelsvloten, tin, zilver en nootmuskaat. Wat niemand weet is dat één schilderij door mysterieuze krachten een poort is geworden naar onze tijd. Het is het schilderij van Dirck-Jan. Tijdens de presentatie van het schilderij gebeuren er rare dingen: een vuurwerkshow die bij de feestelijke opening hoort, veroorzaakt een harde knal en veel rookontwikkeling. Er heerst paniek en verwarring. Als de rook een paar dagen later goed weggetrokken is, blijkt dat Dirck-Jan uit het schilderij verdwenen is..

Wie is die Dirck-Jan nu precies?

Dirck-Jan is een bikkelharde handelaar en staat bekend om zijn gehaaide onderhandelingstechnieken, overrompelende verkooptrucs en geoliede babbel. Op 16-jarige leeftijd heeft Dirck-Jan als scheepsjongen meegevaren op een van de VOC-schepen, reizend richting Azië. Door zijn flamboyante gedrag is Dirck-Jan in die tijd veel op schilderijen terecht gekomen. Zo is de beeltenis van Dirck-Jan eveneens op een schilderij in het Westfries museum terug te vinden.

Wat gebeurt er allemaal met Dirck-Jan?

De geduchte Dirck-Jan is na zijn verdwijning uit het schilderij terecht gekomen in het West-Friese dorp Medemblik. Tijdens zijn rondreis langs de West-Friese Omringdijk heeft Dirck-Jan het bijzonder lastig: alles om hem heen is veranderd, ook de Nederlandse taal. Lezen en schrijven is voor hem een waanzinnig moeilijke opgave. En dat terwijl anno 2013 de hele maatschappij op lezen, schrijven, digitale vaardigheden en communicatie draait. Hierdoor stuit Dirck-Jan op allerlei taalproblemen. Denk aan moeilijkheden bij het kopen van een OV-chipkaart, het bestellen van eten en het lezen van geheimzinnige boodschappen.

[box style=’info’] Wilt u ook uw steentje bijdragen? U kunt het project steunen vanaf €10,-. Kijk daarvoor op de website http://www.voordekunst.nl [/box]

Update: 14 oktober 2013

boekestafette_update14102013Inmiddels staat er met nog 18 dagen op de teller een bedrag van € 6.070,-. Dit bedrag is 40% van het totaal om het project uit te kunnen voeren.

reacties van enkele donateurs :

Schrijfster Karin Giphart: “Taal is ontzettend belangrijk voor de toekomst van kinderen. Daarom dragen mijn broer en ik graag ons steentje bij aan dit inspirerende project!”

Monique Vlaar: “Bijzonder project! Unieke manier om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. En ik ben erg benieuwd naar de kinderroman. Kan ik die voorlezen aan mijn kinderen!”

Update 29 oktober 2013

Helaas voor de organisatie zijn er geen donateurs bijgekomen. Stand staat nog steeds op 22 donateurs en € 6.070 van beoogde € 15.000

Update 31 oktober 2013

Het aantal dagen is weer verlengd naar ‘nog 30 dagen’.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant