Tentoonstelling Dik Bruynesteyn in Museum van de Twintigste Eeuw

Reactie(s)

DikBruynesteynHOORN – Dik Bruynesteyn, de bekende sporttekenaar en karikaturist werd vooral bekend door de strip Appie Happie en zijn optredens bij Sport in Beeld, het latere Studio Sport. Na 65 jaar sporttekeningen te hebben gemaakt is veel van zijn originele werk vanaf 27 oktober te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw. Bruynesteyn woonde tot zijn dood, vorig  jaar, in Hoorn.

Tentoonstelling

‘Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen’ heet de tentoonstelling die volledig gewijd is aan de bekende tekenaar. Bruynesteyn, karikaturist, striptekenaar, cartoonist of, zoals hij het zelf noemde poppetjestekenaar, kon als geen ander het karakter van de geportretteerde uit zijn prenten laten spreken. Bruynesteyn was ook een observator: “Niet alleen de grootte van de kin of de neus zijn belangrijk, maar vooral ook hoe dat allemaal in beweging komt!”
Appie Happie

Bekende nederlander

Zijn tekencarrière begint op de voetbalvelden. Tijdens de wedstrijden maakte hij tekeningen die hij later uitwerkte. Later, in 1953,  treed Bruynesteyn in dienst van ‘Het Vrije Volk’ als journalist-tekenaar. Als snel krijgt hij een eigen rubriek ‘Wat een week’, een getekend verslag van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week. Van 1959 t/m 1990 is  Bruynesteyn te zien bij ‘Sport in Beeld’. Het snelle televisiemedium maakte Bruynesteyns tekenstijl ook sneller. De uit tijdnood geboren vereenvoudiging maakt zijn werk ook sprekender. Bruynesteyn werd een bekende Nederlander. In 1971 kwam Bruynesteyn met de strip Appie Happie. De strip verscheen in veel kranten als dagstrip en is later in albums verschenen.

Boek

Toen Bruynesteyn afscheid nam van Appie Happie wilde hij zich storten op zijn laatste boek, dat ‘Dik Tevreden’ zou moeten gaan heten. Het zou een terugblik op zijn werk als karikaturist worden. Dik heeft zijn plan door gezondheidsredenen niet meer kunnen realiseren. Ter gelegenheid van de expositie komt er toch een boek uit onder dezelfde titel; ‘Dik Tevreden, ‘Dik Bruynesteyn, 65 jaar sporttekeningen’ waarin o.a. Freek de Jonge, Jan Mulder, Hans Wiegel en Ard Schenk hun herinneringen ophalen aan deze zeer getalenteerde poppetjestekenaar. Het boek is vanaf 27 oktober o.a. te koop in de MuseumShop van het Hoornse museum.

Bruynesteyn schatte de omvang van zijn karikaturen op zo’n twaalf- dertienduizend. Helaas is er ook heel veel verdwenen. De bewaarde topstukken en veel memorabilia zijn echter nu te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post