Tweemiljoenste bezoeker op Factorij

ZWAAG – Wethouder Louwman verrast de heer Koomen als tweemiloenste bezoeker van het afvalbrenstation in Zwaag.

Op maandag 22 juli werd de 2.000.000-ste bezoeker van het afvalbrengstation (ABS) Hoorn verwelkomd door wethouder Louwman. Het ABS opende op donderdag 2 januari 1997 zijn deuren. Sindsdien vervult het een belangrijke functie op het gebied van afval scheiden in de regio. Bij het ABS Hoorn komen per jaar 160.000 bezoekers en wordt jaarlijks 12 miljoen kilo grof huishoudelijk afval ingeleverd. Er worden bij het ABS zo’n twintig verschillende typen afval gescheiden ingezameld. Door de verschillende typen afval gescheiden te houden, kunnen waardevolle materialen uit afval worden hergebruikt.

Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit

Wethouder Louwman is tevens voorzitter van de ‘CAW-gemeenten’ (Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec). HVC werkt met deze gemeenten intensief samen om afval zo goed mogelijk te scheiden. In afval zitten waardevolle materialen die kunnen dienen als grondstof voor nieuwe producten. Door afval goed te scheiden, worden deze materialen behouden. Inwoners van de CAW-gemeenten kunnen thuis papier, glas, plastic en gft-afval scheiden. Het afvalbrengstation is bedoeld voor grof huishoudelijk afval zoals afgedankte huisraad, tuinmeubelen, snoeiafval, kapotte elektrische apparaten en meer. Door het afval goed te scheiden, dragen ook de inwoners van deze gemeenten bij aan het behouden van (soms) schaarse grondstoffen. Afval vormt de basis voor nieuwe producten. Zo wordt van oude frituurolie en frituurvet, biodiesel gemaakt. Grof (composteerbaar) tuinafval wordt compost en een oude plastic stoel vormt de basis voor nieuw speelgoed.

Het ABS Hoorn is gevestigd aan Factorij 29a te Zwaag. De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag 08.30 – 16.15 uur. Op zaterdag is het ABS van 08.00 tot 14.30 uur open.

Over HVC
HVC is een energie- en afvalnutsbedrijf van 48 aandeelhoudende gemeenten en 6 waterschappen (uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland). HVC richt zich – behalve op afvalinzameling en grondstoffenmanagement – sterk op verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden. Naast windenergie, zonne-energie en bio-energie, ontwikkelt HVC warmtenetten en installaties voor de productie van groen gas uit gft-afval. HVC heeft geen winstoogmerk en streeft naar een optimale mix tussen een duurzame bedrijfsvoering en de kostprijs. .

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant