Wat is dat plakkende spul onder mijn boom?

Reactie(s)

HOORN – In de zomermaanden heeft u misschien wel eens gemerkt dat er onder bomen een plakkerige iets ligt. Vervelender nog als uw auto of tuinmeubels eronder staan. Maar wat is het? De gemeente Hoorn legt het uit op haar webite. En ook hoe je het kan verwijderen.

Is het bladluis?

U heeft het misschien weer gemerkt. Onder sommige bomen ligt een plakkerig laagje. Vervelend, vooral als uw auto of tuinmeubels ermee worden bedekt. Veel mensen denken dat er hars uit de bomen komt, maar het is suiker. Het wordt veroorzaakt door bladluizen.

bladluis

In lindes en esdoorns

In het voorjaar, bij droog, warm en groeizaam weer, komen de bladluizen weer veel voor. Bladluizen zijn kleine insecten, die leven van de sappen uit planten. In het voorjaar zijn er veel bladluizen, omdat ze hun voedsel voornamelijk uit de jonge zachte bladeren halen. Bladluizen hebben een voorkeur voor bepaalde boomsoorten. Vooral lindes en esdoorns hebben er veel last van.

Honingdauw

In plantensap zitten suikers die de bladluizen nodig hebben om van te leven. Bladluizen zuigen altijd meer sap op dan ze eigenlijk nodig hebben. Wat ze teveel opzuigen, lozen ze. Dat veroorzaakt een soort regen van suikerwater dat blijft plakken onder de bomen. Dit verschijnsel wordt honingdauw genoemd. Op de honingdauw groeit een roetschimmel, die het een zwarte doffe kleur geeft.

Wat doet de gemeente tegen bladluis?

Niets. De natuur moet zijn werk doen. Bladluizen worden gegeten door vogels en andere insecten. Ook een regenbui zorgt ervoor dat het aantal bladluizen sterk vermindert.

De gemeente kan verder weinig doen aan het bestrijden van bladluizen. De gemeente gebruikt geen gif omdat dit slecht is voor het milieu en voor uw gezondheid. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen is erg duur en niet erg effectief. Meestal verdwijnt het probleem na een paar maanden vanzelf.

Hoe kunt u de honingdauw verwijderen

Als u niet te lang wacht, is de honingdauw gemakkelijk van uw auto of tuinmeubels te verwijderen met warm water.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post