Medemblik biedt woningbezitters maatwerkadvies voor ‘Duurzaam wonen’

Reactie(s)

MEDEMBLIK – De gemeente Medemblik wil eigen woningbezitters stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen. Onder de titel ‘Duurzaam wonen’ krijgen zij een advies op maat voor een energiezuinige en comfortabele woning. Van de meeste woningtypes in de kernen van Medemblik wordt de komende tijd zo’n advies gemaakt. De komende weken krijgt een aantal woningeigenaren een uitnodiging voor een onderzoek en een infraroodopname van hun huis. Hiermee kunnen zij precies zien waar er warmte in de woning verloren gaat en waar energie kan worden bespaard. De energiebesparende adviezen komen in februari 2014 beschikbaar.

Wethouder Kasper Gutter: “Het treffen van energiebesparende maatregelen brengt de energierekening flink omlaag en verhogen het woningcomfort. De gemeente vindt het belangrijk dat onze inwoners zich bewust zijn van alle besparingsmogelijkheden. Welke maatregelen je kunt nemen en hoe je dit aanpakt, is vaak onbekend. De gemeente biedt dit advies de eigen woningbezitters graag aan.”

Zowel woningeigenaren maar ook huurders kunnen al langere tijd via het onafhankelijke www.duurzaambouwloket.nl informatie inwinnen over maatregelen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken. Hiermee is de gemeente begin dit jaar een samenwerking aangegaan. De gemeente breidt de service tijdelijk uit door alle eigenaren van een koopwoning actief van een advies op maat te voorzien. De woningcorporaties in Medemblik zijn zelf aan de slag met energiesparende maatregelen voor hun woningbestand.

Duurzamer

Duurzaam bouwloketMedewerkers van het Duurzaam Bouwloket hebben een overzicht gemaakt van de verschillende typen koopwoningen in de kernen van Medemblik. De komende maanden wordt van een aantal referentiewoningen nauwkeurig in beeld gebracht wat er allemaal duurzamer kan. Via een infraroodscan is duidelijk te zien waar energie uit de woning weglekt. Een aantal woningbezitters wordt de komende weken voor zo’n onderzoek via een brief uitgenodigd. Woningeigenaren die zo’n uitnodiging ontvangen, wordt aangeraden snel te reageren: wie het eerst komt, het eerst maalt!

In februari 2014 ontvangen de eigenaren hun maatwerkadvies hoe groot onderhoud kan worden gecombineerd met het treffen van energiebesparende maatregelen. Ook komt dit advies – geanonimiseerd – beschikbaar voor de woningen van hetzelfde type. Tijdens een informatiebijeenkomst lichten de medewerkers van het Duurzaam Bouwloket het advies en de energiesparende maatregelen aan belangstellenden toe. Aan het maken van het advies zijn voor de bewoners geen kosten verbonden.

Het project ‘Duurzaam wonen’ is een onderdeel van het programma Duurzaam Medemblik waarmee de gemeente zich actief inzet om bewustwording en energiebesparing bij bewoners, instellingen en bedrijven te stimuleren.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post