Bord ‘Officieel Rijksmonument’ voor Overhaal Bovenkarspel

Reactie(s)

BOVENKARSPEL – Zondag 14 september om 15.00 uur tijdens Open Monumentendag zal wethouder Bart Nootebos een bord bevestigen aan de Overhaal in Broekerhaven. Het bord van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed toont de status van de Overhaal als rijksmonument.

De wethouder zal zondagmiddag samen met leden van Historische Vereniging Oud Stede Broec geheel in stijl varend met een Staverse Jol naar de Overhaal gaan. De historische vissersboot viste ruim honderd jaar geleden op de Zuiderzee op ansjovis en werd gerestaureerd door leerlingen van het leerwerkbedrijf LWBO.

Rijke historie

Wethouder Bart Nootebos is blij dat de herkenbaarheid van de monumenten de laatste jaren zo’n vlucht heeft genomen in Stede Broec: “Dat komt ook door de informatiepanelen die afgelopen  zomer door Oud Stede Broec in de gemeente zijn geplaatst. Ze geven een mooi beeld van de rijke historie. De gemeentelijke monumenten en de aardkundige monumenten waren al herkenbaar en nu is er aandacht voor de Rijksmonumenten.”

Waardering erfgoed

Voorzitter Wim Kersten van de Historische Vereniging Oud Stede Broec beaamt dit: “Het Rijksmonumentenbord draagt bij aan de waardering van ons erfgoed en we zijn er enorm trots op.” Het eerste schild wordt op de Overhaal geplaatst, die nu voor recreatieve doeleinden wordt gebruikt en waarmee boten vanuit het lage polderpeil naar het hoge niveau van de binnenhaven worden verplaatst.

Vervanging

Het nieuwe bord vervangt de bekende blauw-witte bordjes die nu op Rijksmonumenten zijn bevestigd. Ze werden indertijd in het leven geroepen door de Verenigde Naties om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen. Deze schildjes werden niet voor alle Rijksmonumenten verstrekt, het nieuwe bordje wel.

Stede Broec kent twaalf rijksmonumenten (bouwwerken) en alle eigenaren worden de komende tijd door de gemeente en de Historische Vereniging Oud Stede Broec benaderd met het verzoek het bord te bevestigen. Oud Stede Broec neemt de verdere uitvoering ter hand, zoals ze ook met de gemeentelijke monumenten heeft gedaan.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post