Open Monumenten dag in Enkhuizen

Reactie(s)
Enkhuizen van vroeger - Afbeelding via Facebook.com/OMDEnkhuizen
Enkhuizen van vroeger – Afbeelding via Facebook.com/OMDEnkhuizen

ENKHUIZEN – In het weekend van 13 en 14 september 2014 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Zo ook in Enkhuizen.

Plattegrond

In het kleine Weeshuis aan de Westerstraat 109 richt VVV Enkhuizen e.o. een informatiepunt in. Hier kunt u ook een plattegrond met alle deelnemende monumenten ophalen. Monumenten zijn van 11.00 tot 16.00 uur geopend. De kerken die ook op zondag meedoen zijn op die dag vanaf 12.00 uur open voor publiek.

  • Snouck van Loosenhuis (za + zo), Breedstraat 51 keuken (za), Breedstraat 51 hal (za), Waaggebouw (za + zo), Weeshuis (inclusief tentoonstelling) (za + zo), 1e Wachtkamer NS station (inclusief tentoonstelling) (za + zo), Kelders Port van Cleve (za + zo), Rondvaart (za + zo), Stadhuis (za), Stadsgevangenis (za + zo), Cortshuis – Westerstraat 58 (za + zo), Doopsgezinde Schuilkerk (za), Washuis (za), Ontmoetingskerk (za), De Vries Stichting (za), Westerkerk (za + zo), Doopsgezinde kerk (za + zo), Lutherse kerk Breedstraat (za + zo), Zuiderkerk (za + zo), Oud Katholieker (Breedstraat) (za + zo).
  • Tussen 11.00 uur en 15.00 uur verzorgt Bootverhuur Enkhuizen ieder uur rondvaarten vanaf de Olifantsteiger. Kaarten voor de rondvaart zijn te verkrijgen voor € 2,00 bij het informatiepunt in het kleine Weeshuis, Breedstraat 109 (maximaal 15-20 personen per rondvaart). Er vaart een gids mee voor tekst en uitleg.
  • Voor de kinderen is er een ‘speurtocht’ : verdeeld over diverse monumenten worden koffers neergezet met een letter. Kinderen kunnen de letters verzamelen en zo een woord/zinnetje in het thema puzzelen. Voor alle kinderen hebben we een prijsje.
  • De 1e Wachtkamer in het stationsgebouw is opengesteld. Hier wordt aandacht besteed aan de historie van de veerdienst Enkhuizen – Stavoren welke in 2011 haar 125 jarig jubileum heeft gevierd.
  • In de Westerkerk exposeert de Schilderskring Paulus Potter in het thema. Ook zijn de vrijwilligers van de Librije bereid gevonden zowel de zaterdag als de zondag aanwezig te zijn om geïnteresseerden te vertellen over hun bijzondere verzameling. Boeken met betrekking tot het thema worden tentoongesteld in de Kerkenraadskamer.
  • De Stadsgevangenis is op zaterdag geopend. Speciaal voor kinderen worden daar leuke activiteiten georganiseerd.

Informatie over Open Monumenten Dag Enkhuizen 2014 is ook te vinden op >www.openmonumentendag.nl en de Facebookpagina: www.facebook.com/OMDEnkhuizen.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post