Open Monumentendag Stede Broec focust op schip

Reactie(s)
Afbeelding via varenderfgoedhoorn.nl

Twee schepen van Varend Erfgoed Hoorn. Afbeelding via varenderfgoedhoorn.nl

BOVENKARSPEL – De landelijke Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op 14 september en heeft als thema ‘Op reis’. De Open Monumentendag-commissie heeft dit jaar de nadruk gelegd op het vervoer per schip. Er is een fantastisch programma georganiseerd, speciaal om de 650 jaar stadsrechten van de gemeente te vieren.

Er wordt neergestreken in Bovenkarspel, aan de Broekerhaven en De Kolk. Dit stukje van Bovenkarspel heeft een enorme rijke historie. Op 14 september is daar veel te beleven, onder andere een demonstratie palingroken, een wedstrijd voor de meest authentieke veldschuit, een foto- en filmtentoonstelling en de overhaal wordt na een lange periode van onderhoud weer gebruikt.

Meevaren

Tussen 11 en 16:00 kunt u reizen over water. Als men vroeger op reis ging, was dit meestal met paard en wagen of per schip. Pas later was een auto en zelfs trein mogelijk. Voor een kleine bijdrage stapt u op een heus oud zeilschip van “Centrum Varend erfgoed” en kunt u proeven hoe het voelt om de haven achter je te laten en na zo’n drie kwartier de haven weer binnen te lopen, waar de mensen op de kade staan te wachten. Ook is het mogelijk molen Ceres te bezichtigen en daar vandaan gratis naar de haven te varen.

Voor kinderen

Voor de kinderen is er een springkasteel en een speurtocht over alle monumenten, waar leuke prijzen mee te winnen zijn. Daarnaast kunnen zij een klompje schilderen in het thema van 650 jaar Stede Broec. Deze zullen op het gemeentehuis komen te staan, waar burgemeester Goldschmeding op 24 september een prijs zal uitreiken voor de mooist versierde klomp.

Bezichtiging Oude Kerk

Voor de echte Open monumentendag fans is er een mogelijkheid om zaterdag 13 september alvast ‘de oude Kerk’ te bezichtigen. Er is heel veel te zien in deze kerk met enorme rijke historie. Ook is de toren weer te beklimmen en kunt u genieten van een prachtig overzicht van De Streek en het Grootslagpolder. De kerk is open van 14:00 tot 17:00, Zesstedenweg 189, 1613 JD Grootebroek

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post