Raad stelt budget beschikbaar voor 400 jaar Kaap Hoorn

Reactie(s)

Titelpagina van scheepsjournaal SchoutenHOORN – De gemeenteraad van Hoorn heeft 16 september unaniem besloten 150.000 euro uit te trekken voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn in 2015 en 2016. Met een nieuw, landelijk evenement rond 400 jaar Kaap Hoorn en een reeks van activiteiten wil de stad in 2015 veel publiciteit en bezoekers naar Hoorn halen. Het raadsbesluit betekent onder andere dat Hoorn in de nacht van 13 op 14 juni 2015 zijn eigen Nacht van de kaapvaarders krijgt: NachtKapers.

Ontdekking Kaap Hoorn

Op 14 juni 2015 is het 400 jaar geleden dat de kapiteins Schouten en LeMaire vanuit hun thuishaven Hoorn richting het Oosten voeren om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken om zo het VOC-monopolie te omzeilen. Ruim een half jaar later, op 29 januari 1616, rondden zij in Chili Kaap Hoorn en vernoemden zij deze naar hun thuishaven Hoorn. De ronding van Kaap Hoorn heeft er mede voor gezorgd dat Hoorn internationaal bekend is en de naam van Hoorn twee maal op de wereldkaart staat.

Idee NachtKapers

Het idee is dat de stad tijdens NachtKapers terug gaat naar de Gouden Eeuw. Met een groots opgezet avond- en nachtprogramma door de stad Hoorn heen op binnen- en buitenlocaties én geschikt voor alle leeftijden. Musea, monumenten en erfgoedeigenaren stellen hun deuren open en verwelkomen hun gasten met een bijzondere programmering die zij normaal niet in huis hebben. Ingrediënten: levensliederen en sterke verhalen, de wereld ontdekken, avontuur, wijn, zeemansmaaltijden, handel, lokale en historische helden, scheepsvaart en handel, storm en wind, de hoorn klinkt, specerijen worden verhandeld, lezingen bij archiefkaarten, filmvertoningen, muziek.  Zorro organiseert op 8 en 23 oktober sessies voor musea, scholen, maatschappelijke en culturele instellingen, evenementorganisaties, horeca en ondernemers om het themajaar mee vorm te geven.

Motie en amendement

De gemeenteraad heeft in mei 2013  een motie aangenomen waarin B en W de opdracht kregen om te onderzoeken hoe deze historische gebeurtenis voor de stad optimaal benut kan worden.

B en W hebben drie bureaus gevraagd om met ideeën te komen voor de viering. Daaruit is het idee van NachtKapers van Zorro, bureau voor evenementen en campagnes als meest belovend naar voren gekomen. Een jaar lang verzorgt Zorro de coördinatie en communicatie van de Kaap Hoornviering  en organiseert zij het evenement NachtKapers.

De gemeenteraad stemde 16 september in met de plannen van Zorro en heeft besloten daarvoor 150.000 euro ter beschikking te stellen. Een amendement van D66 om 20.000 euro extra ter beschikking te stellen voor gemeentelijke activiteiten als dranghekken, extra schoonmaakrondes  kreeg geen meerderheid en werd ingetrokken.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post