Gezellig het water op, maar let op de regels

Reactie(s)
Afbeelding via Medemblik.nl

Afbeelding via Medemblik.nl

REGIO – In het weekend van 26 april begint de politie samen met vrijwilligers met vaarsurveillances op het water in de gemeenten Enkhuizen, Stede Broec en Medemblik. Met deze controles wil men de mensen die teveel alcohol op hebben en mensen die te hard varen wijzen op de gevaren van hun gedrag.

Te hard varen is vervelend voor andere bootbestuurders, veroorzaakt heel veel lawaai voor omwonenden, oevers en beschoeiingen worden door de golfslag vernield, watervogels worden opgejaagd en nesten overspoeld. Te hard varen heeft meer consequenties dan de tank die sneller leeg is.

Binnen het waterrijke gebied in West-Friesland gaan in de zomer heel veel mensen het water op. Het is belangrijk om het met elkaar zo leuk mogelijk te houden. De politie surveilleert daarom extra, met hulp van vrijwilligers en controleert het hebben van een vaarbewijs, op maximumsnelheid en drank gebruik. Want ook die laatste twee kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken, net als in het gewone verkeer.

[box style=’info’]

Tips; Wat mag wettelijk wel en niet?

– In de bebouwde kom en de polder is de maximumsnelheid op het water 6 km per uur.
– Van een bootje dat maximaal 13 km per uur kan, moet de bestuurder 12 jaar zijn.
– Als een bootje 20 km per uur of sneller kan varen, dan is er een vaarbewijs nodig.
– Een boot die sneller dan 20 km kan varen, moet aan diverse eisen voldoen: geluiddempende voorzieningen, een dodemansknop, blusapparatuur en zwemvesten aan boord.
– Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille.

[/box]

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post