Affichemuseum blijft in Hoorn aan Grote Oost 2-4

Reactie(s)


Grotere kaart weergeven
HOORN – Het Affichemuseum in Hoorn kan aan de Grote Oost 2-4 blijven. B en W van Hoorn hebben besloten het pand te verkopen aan een gegadigde die bereid is het pand voor 10 jaar aan het museum te verhuren. De huur past bij wat het museum aan huisvestingslasten kan opbrengen. De verwachting is dat de koop- en bijbehorende huurovereenkomst nog deze maand kunnen worden getekend.

Het Affichemuseum kwam in de problemen omdat het na een korting op de subsidie niet langer de huur van het monumentale pand kon opbrengen. Het pand is eigendom van de gemeente en zou na opzegging van de huurovereenkomst per 1 januari 2014 worden verkocht.

Op de website van het Affichemusuem staat: “Vanaf 24 februari 2014 is het museum (tijdelijk) in ieder geval tot 1 april a.s. gesloten. Vanaf 24 februari kunnen we dus helaas geen bezoekers ontvangen. Zodra meer bekend is vermelden wij dat op de website.”

Doorslaggevend

Het Affichemuseum slaagde er niet in om alternatieve huisvesting te vinden. Nu is een koper voor Grote Oost 2-4 gevonden die het pand voor 10 jaar wil verhuren aan het Affichemuseum. De bereidheid van de koper om het pand voor 10 jaar aan het Affichemuseum te verhuren tegen een vooraf vastgestelde huur was voor de gemeente doorslaggevend om tot verkoop over te gaan. Voor de koper van het pand geldt als ontbindende voorwaarde dat hij de financiering rond krijgt.

Blij met oplossing

Het Affichemuseum kan zich helemaal vinden in de nu gekozen oplossing. En ook wethouder Peter Westenberg (Kunst en Cultuur) is blij met de einduitkomst. ‘Als gemeente wilden we het Affichemuseum, dat internationale faam geniet, natuurlijk graag voor onze stad behouden. Tegelijk kreeg ook dit museum, net als andere culturele instellingen in Hoorn, te maken met bezuinigingen. Met deze verkoop aan een partij die het museum goedgezind is, is een voor alle partijen bevredigende oplossing gevonden.’

Nieuwe exposities

De oplossing voor de huisvestingsproblemen betekent ook dat het museum snel weer open kan gaan. Deze zomer wordt werk van Dick ‘Nijntje’ Bruna getoond samen met dat van Louis Raemaekers, bekend van zijn politieke prenten uit de eerste wereldoorlog. In het najaar volgen de affiches van schilder Jan Toorop en zijn tijdgenoten. In 2015 zal het museum in verband met een grondige renovatie deels gesloten zijn.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post