Burgemeester Hoorn: “Overweeg kiesdrempel voor lokale politiek”

Reactie(s)

Burgemeester_Onno_toespraakHOORN – Burgemeester Onno van Veldhuizen reageert in een artikel in magazine Binnenlands Bestuur op de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn. “Het instellen van een kiesdrempel kan helpen voorkomen dat nieuwe partijen in de raad uiteenvallen,” tekent de journalist op uit de woorden van de burgemeester. Ook uit Van Veldhuizen zijn zorgen over het uiteenvallen van de Fractie Tonnaer in de vorige raadsperiode: “Dan moet je je afvragen of je dat soort avonturen met elkaar nog wel moet faciliteren.”

De aanleiding voor het mogelijk instellen van de kiesdrempel is de verkiezingsuitslag in Hoorn. Van de totaal 13 politieke partijen zijn er 12 vertegenwoordigd in de raad. Op een totaal van 35 zetels is dat best veel. Van Veldhuizen daarover: “Dat vraagt gauw om vijf partijen om een minimale meerderheid te hebben om bestendige koers te kunnen varen. Dat vraagt veel van mensen. De raad ziet de versnippering als een probleem,” aldus de burgemeester van Hoorn in het artikel.

“nadenken of het vormen van een kiesdrempel toch niet een goed gegeven zou zijn”

Kiesdrempel

plakbord_HoornToch maakt de burgemeester van Hoorn het probleem van de versnippering breder dan alleen Hoorn. Hij ziet dit ook terug in Nederland in zijn algemeenheid. De Raad van Europa heeft na de lokale verkiezingen geconstateerd dat de verkiezingen in Nederland versnipperen en macht niet bundelen. Van Veldhuizen in het artikel: “Verkiezingen moeten macht legitimeren en niet het verdeel-en-heers onder de bevolking organiseren. Ik vind met de raad dat je toch eens zou moeten nadenken of het vormen van een kiesdrempel toch niet een goed gegeven zou zijn.”

Onstabiele fracties

In het artikel wordt ook verwezen naar de eerdere coalitie in Hoorn. Fractie Tonnaer kwam toen in een klap met 5 zetels in de Hoornse raad, maar viel uiteen en maakte de raadsperiode af met nog maar één zetel. “Dit waren eigenlijk tussentijdse verkiezingen tijdens de raadsperiode. Machtsverhoudingen kieperden om zonder enige democratische legitimatie. We kregen een minderheidscollege. Dan moet je je afvragen of je dat soort avonturen met elkaar nog wel moet faciliteren,” aldus de Van Veldhuizen in Binnenlands Bestuur.

Reist natuurlijk de vraag of dit met minder partijen niet was voorgekomen. Van Veldhuizen twijfelt daar ook aan: “Maar ik denk wel dat het helpt. Het is voor partijen ook beter. Je moet niet zoals bij het kickboksen bij mot een nieuwe bond oprichten, maar het gewoon binnen een partij met elkaar moet uitvechten en tot iets komen. Uiteindelijk moet je dat in de samenleving ook doen.”

Verkiezingen als referendum

Naast de vele politieke partijen drukte de discussie van de tunnel een grote stempel op de verkiezingen in Hoorn. Voor Hoorn betekende dit een hogere opkomst dan die in 2010. Maar is het goed als de verkiezingen als referendum wordt gebruikt? Van Veldhuizen: “De tunnel onder het spoor was het belangrijkste issue. Positief is dat partijen dit onderwerp naar de kiezer hebben kunnen brengen. Negatief is dat de verkiezingen zijn gedevalueerd tot een referendum over de tunnel. Beide smaken leven en voor beiden is wat te zeggen.”

Toch ziet Van Veldhuizen daar ook een positiefpunt in: “Het was immers maar de vraag of mensen hun stoel wel zouden uitkomen om te stemmen voor zo’n lokaal issue. Maar dat is nu gelukt. Dus: lokale politiek? Ja, het kan!”

Het hele artikel is deze week te lezen in het magazine Binnenlands Bestuur  nummer 7.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post