Column Sjaak Grosthuizen: Oorlogstaal

Reactie(s)

sjaak12 april 2014 – column Sjaak Grosthuizen: Oorlogstaal

Oorlogstaal begint subtiel. Moet ook, anders landen de strijdkreten niet goed. In de eerste fase om tot oorlogsstemming te komen zaai je verontrusting. Er ontstaat een beeld van een vijand, die ons aller welzijn, rust en toekomstverwachtingen dreigt te verstoren. Ze komen aan onze spullen, onze veiligheid komt in gedrang, onze vrijheid om te zijn en te zeggen hoe en wat we willen gaat teloor, tenzij… En dan komen voorbeelden van de vuige daden van de vijand. Eerst wanneer het vijandbeeld compleet is en wijdverspreid wordt gedeeld en gevoeld, is het tijd voor actie. Gelukkig zijn er in die gevallen altijd vechtlustigen die namens jou en het liefst nog samen met jou, de vijand te lijf gaan.

Oorloghitsers willen ze niet worden genoemd. Wie zichzelf benoemt tot oorlogshitser en dat overal roeptoetert zal minder effect oogsten dan wanneer iemand van onbesproken gedrag, beschaafd gekleed en met een serieuze zorgelijk-over-jouw-welzijnsgezichtsuitdrukking, jou confronteert met een het-kan-gewoon-niet-anders-situatie en die het stadium van lijdzaam afwachten als een gepasseerd station afschildert. We moeten nu in actie komen voordat alles door die vijand naar de ratsmodee is geholpen.

door geen enkele politieke richting ingepalmd om aan een oorloghitsige actie mee te doen

Heel subtiel zie ik in het Nederlandse politieke leven en zelfs in onze Hoornse politiek tekenen van subtiel en zelfs minder subtiel plannen van strijdbaar optreden. Ik benoem voor het gemak twee oorlogsdoelen en de bijbehorende partijen. Allemaal terug te lezen in de kranten en nieuwsmedia van de afgelopen week. Je kunt mij op mijn woord vertrouwen, want ik ben bovenpolitiek actief en door geen enkele politieke richting ingepalmd om aan een oorloghitsige actie mee te doen.

De zorg. De zorg verkeert in een hachelijke positie. Het Rijk beweert nu, genoodzaakt tot financieel hakken in het zorgbudget, dat gemeenten de zorgtaken veel beter en efficiënter en dus goedkoper kunnen regelen. Klinkt als compliment, maar is een eerste aanzet tot oorloghitsen. De VVD in het kabinet ziet met lede ogen aan dat in Nederland zo ontzettend veel geld gaat naar mensen die nooit meer zelf een cent gaan binnenbrengen. Dat zegt de VVD niet met zoveel woorden. De VVD kent daar een subtiele uitdrukking voor. Alle mensen die echt zorg  nodig hebben, krijgen die zorg ook. Niks aan de hand? Het venijn zit in het stukje ‘echt nodig’. De volgende stap bestaat uit het hanteren van duidelijkere en strakkere normen om te zien wie de echte zorgbehoevenden zijn. Iedereen die zelfstandig naar het toilet kan gaan en daar op acceptabele wijze grote of kleine boodschappen bezorgt, is duidelijk minder zorgbehoevend dan wij denken. Wie zonder professionele hulp vork, lepel en mes kan hanteren is nog lang niet zo afgeschreven als wij allemaal dachten.

Het zijn, zeg maar, de Grieken in de zorg.

Dit is voor het strijdgereed maken van veel Nederlanders nog niet genoeg. Duidelijk moet worden dat er zeer veel zorgbehoevenden zijn, die doen alsof en die dus frauderen. Die kosten het land honderden miljoenen. Het zijn, zeg maar, de Grieken in de zorg. Wij moeten moeizaam al die kosten ophoesten. Dankjewel VVD, om ons daarop attent te maken. Er komen smeuïge stukjes in de media om de fraude te illustreren. Dat schreeuwt om actie! Weg met die fraudeurs! Aanpakken die hap! Niet te kleinzielig doen, laat ze maar eens een tijdje creperen Dat zal ze leren en kandidaat fraudeurs afschrikken! En worden die zogenaamde echte zorgbehoevenden eigenlijk niet iets te riant in de watten gelegd? Zelfs met de helft aan zorgaanbod zijn ze beter af dan lotgenoten in Afrika of India.

Het leuke is dat de andere kant op ook oorloghitsende activiteiten bestaan. Eén procent van de rijkste Nederlanders bezit 23 procent van de centen. De rijken worden rijker en dat gaat nog even door en nu komen we bij de partij die wij strijdlustig moeten aanpakken. Dat is de VVD. Halbe Zijlstra van de VVD heeft het voor elkaar gekregen dat van elke poging tot nivelleren voorlopig afstand is gedaan.  Dat is gedaan in ruil voor het humaner behandelen van asielzoekers. Asielzoekers kosten alleen maar. Probeer te raden door welke partij dit argument gebruikt gaat worden in een nieuwe strijd tegen bedenk maar welke vijand.

Er zal worden gevochten voor een goede zaak die voor ons allemaal van belang is

Heeft dat met Hoorn te maken? Ja hoor. Er moet een nieuw college worden gevormd. Bijpassende coalitiepartijen hebben bijpassende doelstellingen. Doelstellingen die het waard zijn om voor te vechten. Allereerst door de coalitiepartijen. Om een meerderheid van Hoornse burgers gevechtsklaar te maken voor de strijd om dat voor elkaar te krijgen is een opzweepcampagne nodig. Er zal worden gevochten voor een goede zaak die voor ons allemaal van belang is. De oppositie voor de komende vier jaar zal waarschijnlijk worden afgeschilderd als vijand. Dat u dat alvast weet. Er gaat gestreden worden namens jullie, voor jullie en het liefste ook met jullie. Houd de strijd wel in de gaten. Er zal worden teruggevochten door de andere partijen. In jullie belang natuurlijk en het liefst ook met jullie, want de echte vijand is de coalitie.

Het wordt een prachtig spel. Wie een standpunt ondersteunt, welke kant ook op, is altijd zowel strijder voor een goede zaak als vijand. Heerlijk, waar vind je dit soort spellen nog verder?

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post