Derde bestralingsruimte Hoorn versneld open

Reactie(s)

konijn_WFGHOORN – In het centrum voor Oncologie en Radiotherapie bij het Westfriesgasthuis gaat dit najaar nog een derde bestralingsruimte open voor de bestralingsbehandelingen van mensen met kanker. Voor de opening is een nieuw bestralingstoestel aangeschaft, een zogeheten versneller.

Wachttijden

Deze aanschaf was nodig om ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen dat er geen wachttijd is voor een bestralingsbehandeling. “Kanker en de behandeling van deze ziekte hebben een enorme impact op de patiënt. Wachten op een behandeling is eigenlijk geen optie. Voor het bestrijden van de ziekte niet, maar ook niet voor de beleving van de patiënt,” zegt radiotherapeut prof. dr. Ben Slotman van VUmc.

Bestraling in de buurt

Radiotherapie is in Hoorn nog relatief nieuw. Sinds begin 2013 kunnen wekelijks dertig nieuwe patiënten terecht. “Al snel zijn de twee toestellen volop in gebruik gekomen. Regelmatig horen we van patiënten dat het zoveel verschil maakt dat de bestraling relatief dichtbij huis kan gebeuren. Patiënten kunnen hier zelfs direct naast het gebouw parkeren. “Er blijft nog tijd over om te leven”, horen we regelmatig,” vertelt teamleider Nanda Verstraeten van VUmc.

Esperanz

De faciliteit voor radiotherapie in Hoorn is een satellietlocatie van VUmc in Amsterdam. De samenwerking met VUmc komt voort uit de wens van het Waterlandziekenhuis, het Zaans Medisch Centrum en het Westfriesgasthuis om goede oncologische zorg dichtbij de patiënt aan te bieden. De drie ziekenhuizen hebben zich daarom verenigd in Esperanz, een organisatie voor oncologische zorg.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post