Hoorn laat historie herleven met Open Monumentendagen

Reactie(s)

stoomtram_Hoorn_

HOORN – Op woensdag 10 september geeft wethouder Judith de Jong het startsein voor de Open Monumentendagen. Er is dit jaar een gevarieerd aanbod van gratis activiteiten langs en in monumenten. Bezoekers kunnen ‘Op Reis’ door de rijke historie van Hoorn, Zwaag en Blokker.

Stichting Open Monumentendag Hoorn organiseert de Open Monumentendagen in samenwerking met de gemeente Hoorn. Het landelijk thema van de Open Monumentendagen is Op reis. Vandaar de extra aandacht voor reizen en historische vervoersmiddelen.

Opening woensdag

De openingshandeling van Judith de Jong is een stoomlocomotief van de Museumstoomtram uit de werkplaats te laten rijden naar het tramstation. Hier wordt de loc overgedragen aan leerlingen van de Montessorischool, die er in het kader van Open Monumenten Klassendag mee aan de slag gaan. Met het luiden van de stoomfluit en het vertrek van de kinderen gaan de Open Monumentendagen van start.

Op vrijdag 12 september is er een tweede Open Monumenten Klassendag, nu voor zo’n 160 leerlingen van de Mariaschool.

Openstelling monumenten

De eigenlijke Open Monumentendag is op zaterdag 13 september van 11.00 tot 17.00 uur. Op deze dag stellen de eigenaren van zo’n 50 monumenten hun pand open voor het publiek.

Wethouder Judith de Jong: “Hoorn, Zwaag en Blokker hebben meer dan 800 monumenten die samen onze rijke historie vertellen. Daar mogen we trots op zijn en daar mogen we van genieten. Daarom steunen wij deze dag als gemeente en kan iedereen gratis meedoen met de activiteiten van Open Monumentendag Hoorn.”

Op reis in Hoorn

Open Monumentendag 'Op Reis'Parijse bus uit 1933

Open Monumentendag ‘Op Reis’Parijse bus uit 1933

Vanwege het thema Op reis zijn er dit jaar een aantal extra activiteiten. Het is gelukt om drie fraaie historische bussen naar Hoorn te halen. Deze rijden om de 20 minuten een rondje door Blokker en Zwaag. Bij negen bijzondere monumenten langs de route kan men in- en uitstappen. Eén hiervan is de stolpboerderij De Barmhartige Samaritaan, die dit jaar voor het eerst is opengesteld. Ook pendelt er tussen Hoorn en Zwaag een historische dieseltram. Verder zijn er een wandel- en fietsroute uitgestippeld langs bijzondere monumenten. Voor een beperkt aantal liefhebbers is er zelfs de mogelijkheid van een wrakkensafari voor de kust op een historische reddingsboot.

Programmaboekje

Bij de musea, bibliotheken, het stadhuis en diverse opengestelde panden is het uitgebreide programmaboekje gratis verkrijgbaar. Het programmaboekje is ook hier te downloaden en te bekijken.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post