Opwaardering Hoornse haven; Wifi, stroompunten en sanitaire voorzieningen

Reactie(s)

haven_toerisme_hoornHOORN – De gemeente Hoorn gaat de faciliteiten in de Hoornse havens verbeteren. Hoorn wil onder meer gratis wifi in de haven aanleggen, het aantal stroompunten uitbreiden en de toilet- en doucheruimtes in de haven verbeteren. De gemeente Hoorn investeert zelf 269.000 euro. Daarnaast kreeg Hoorn van de provincie Noord-Holland 62.000 euro.

De gemeente Hoorn wil de unieke ligging van Hoorn aan het water versterken. Het college van B en W stelde daarom een Havenvisie op die eind 2013 groen licht kreeg van de gemeenteraad. Doel is om de haven aantrekkelijker te maken voor bezoekers en om waterrecreatie en watertoerisme te versterken en zo de concurrentiepositie van de Hoornse havens te verbeteren.

Wethouder Aart Ruppert van Economische Zaken: “Het historische karakter van de Hoornse haven en de ligging dichtbij het centrum zijn heel aantrekkelijk voor bezoekers. Die sfeer en kwaliteit zijn onbetaalbaar. Maar de faciliteiten moeten natuurlijk wel op orde zijn. Deze inhaalslag en verbeteringen zijn nodig om onze positie als echte haven- en waterstad waar te kunnen maken. Onze havens hebben een enorm economisch belang en potentieel. Ik ben dan ook blij dat we nu die nodige kwaliteitsslag kunnen maken.”

Verbeteringen

Eerder stelde de gemeente Hoorn al een havenmanager aan om de havenorganisatie te verbeteren en efficiënter te maken en om plannen te realiseren. De gemeente Hoorn is nu bezig met het verbeteren van de havenfaciliteiten. Zo is er inmiddels een website voor de watersporters met  allerlei praktische informatie en informatie over bezienswaardigheden en activiteiten in de stad. Daarnaast komt er in april gratis wifi, en in mei wordt het aantal stroompunten uitgebreid. Later dit jaar pakt de gemeente ook de toilet- en douchevoorzieningen aan.

Onderzoek

In de zomer van 2013 deed Hoorn mee aan een groot onderzoek onder watersporters in het IJsselmeergebied. De Hoornse haven kreeg van watersporters een 7,8 (gemiddelde score 8,2). Hoorn zelf werd met een 8,4 gewaardeerd (gemiddelde score 7,6). Hoorn is daarmee volgens Waterrecreatie Advies het aantrekkelijkste vaardoel in het IJsselmeergebied. Uit het onderzoek blijkt verder dat de keuze voor een haven steeds meer bepaald door de kwaliteit, sfeer en belevingswaarde van de haven, de stad en de omgeving van de stad.

Vooral het winkel- en horecaanbod, de historie en culturele voorzieningen van Hoorn werden hoog gewaardeerd. Daarnaast werd de gezelligheid en de sfeer in de haven door 95 procent van de watersporters zeer gewaardeerd. Als verbeterpunten werden opmerkingen over faciliteiten als wifi, stroom- en waterpunten gemaakt. De gemiddelde dagbesteding van 210 euro in Hoorn ligt aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 119 euro per dag in andere havenplaatsen.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post