Schoorsteen in Blokker ‘wint’ 20.000 euro voor herplaatsing

Reactie(s)

HAARLEM – Gedeputeerde Elvira Sweet heeft op donderdag 18 september een cheque ter waarde van 20.000 euro overhandigd aan wethouder Judith de Jong van de gemeente Hoorn. Dit bedrag is bedoeld voor de herbouw van een historische schoorsteen uit Blokker. Eerder al stelde de gemeente Hoorn 50.000 euro beschikbaar om dit onderdeel van de tuindershistorie te bewaren. De gemeente Hoorn is eigenaar van de historische tuindersschoorsteen aan de Kolenbergstraat in Blokker.

Schoorsteen_kas

Foto via cultuurhistorischerouteblokker.nl

Herbouwen

Vier jaar geleden kwam er protest vanuit de gemeenschap van Blokker op het plan om de schoorsteen weg te halen voor de ontwikkeling van de Bangert en Oosterpolder. Daarop  ontstond het idee om de schoorsteen op een nieuwe plaats te herbouwen. Op vragen van de raad werd toegezegd de bouwmaterialen van de te slopen schoorsteen over te dragen aan de Stichting Historische Route Blokker. Deze stichting ontfermt zich over de herbouw van de schoorsteen.

Historische fruitkassen

Naar verwachting kan nog dit jaar gestart worden met de werkzaamheden om de schoorsteen weg te halen. De gemeente draagt de schoorsteen dan over aan de Stichting Historische Route Blokker die deze bij de historische fruitkassen van de familie Balk wil herbouwen. De bedoeling is dat daar ook een historisch ketelhuis komt. Daarmee wordt het een locatie die het verhaal van de tuinderij, die in de 19e eeuw in Zwaag en Blokker volop tot bloei kwam, vertelt.

Prijsvraag

De provincie heeft dit jaar een prijsvraag uitgeschreven voor iconische erfgoeddoelen. De schoorsteen uit Blokker is een van de tien uitgekozen projecten. Samen met de andere projecten vertelt het de ontstaansgeschiedenis van Noord-Holland. De prijsuitreiking was tijdens de opening van het nieuwe provinciehuis.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post