Stoomfluit startschot Open monumentendag in Hoorn

Reactie(s)
Wethouder Judith de Jong bij de leerlingen van de Montessorischool

Wethouder Judith de Jong bij de leerlingen van de Montessorischool

HOORN – Wethouder Judith de Jong gaf samen met leeringen van de Montessorischool het startsein voor de Open Monumentendagen in Hoorn door een stoomlocomotief van de Museumstoomtram uit de werkplaats te rijden naar het tramstation. Hier werd de loc overgedragen aan leerlingen van de Montessorischool, die er in het kader van Open Monumenten Klassendag mee aan de slag gaan. Met het luiden van de stoomfluit en het vertrek van de kinderen zijn de Open Monumentendagen gestart.

Stichting Open Monumentendag Hoorn organiseert deze dag in samenwerking met de gemeente Hoorn. Het landelijk thema van de Open Monumentendagen is Op reis. Vandaar de extra aandacht voor reizen en historische vervoersmiddelen. De eigenlijke Open Monumentendag is op zaterdag 13 september van 11.00 tot 17.00 uur. Op deze dag stellen de eigenaren van zo’n 50 monumenten hun pand open voor het publiek.

Wethouder Judith de Jong: ‘Hoorn, Zwaag en Blokker hebben meer dan 800 monumenten die samen onze rijke historie vertellen. Daar mogen we trots op zijn en daar mogen we van genieten. Daarom steunen wij deze dag als gemeente en kan iedereen gratis meedoen met de activiteiten van Open Monumentendag Hoorn.’ 

Op reis in Hoorn

Vanwege het thema Op reis zijn er dit jaar een aantal extra activiteiten. Het is gelukt om drie fraaie historische bussen naar Hoorn te halen. Deze rijden om de 20 minuten een rondje door Blokker en Zwaag. Bij negen bijzondere monumenten langs de route kan men in- en uitstappen. Eén hiervan is de stolpboerderij De Barmhartige Samaritaan, die dit jaar voor het eerst is opengesteld. Ook pendelt er tussen Hoorn en Zwaag een historische dieseltram. Verder zijn er een wandel- en fietsroute uitgestippeld langs bijzondere monumenten. Voor een beperkt aantal liefhebbers is er zelfs de mogelijkheid van een wrakkensafari voor de kust op een historische reddingsboot.

[box style=’info’]

Programmaboekje

Bij de musea, bibliotheken, het stadhuis en diverse opengestelde panden is het uitgebreide programmaboekje gratis verkrijgbaar. Het programmaboekje is ook digitaal te vinden op www.hoorn.nl/evenementen.

[/box]

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post