Verkeersregelaars tegen overlast bussen Visserseiland

Reactie(s)

haven_toerisme_hoornHOORN – Komend weekend gaat een pilot met verkeersregelaars van start om de overlast van bussen op Visserseiland te beperken. Dit hebben de gemeente Hoorn en Hoorn Events na overleg besloten. Ook plaatst de gemeente extra verkeersborden op Visserseiland en krijgen alle chauffeurs een duidelijke uitleg van de regels mee.

Jaarlijks komen er meer dan 400 riviercruiseschepen met toeristen naar Hoorn. In 2014 zijn dat er zelfs meer dan 500. Het overgrote deel van de riviercruiseschepen komt in de periode van eind maart tot half mei naar Hoorn. Een aantal van deze schepen organiseert aansluitend excursies per bus. Bij Visserseiland is een parkeerhaven voor bussen waar de gasten in- en uitstappen.

Piek

Er is een aantal piekdagen binnen het riviercruiseseizoen, waarop er meer dan drie of vier touringcars tegelijk naar Hoorn komen. Vooral bij het ophalen van gasten leidt dit soms tot drukte en overlast voor bewoners van Visserseiland. Als de parkeerhaven voor de bussen vol is, staan er regelmatig bussen op de weg. Daarbij staan de bussen regelmatig lang te wachten, vaak ook met draaiende motor. De gemeente wil deze overlast aanpakken.

Pilot

Hoorn Events is een organisator van rondleidingen en excursies in Hoorn en omgeving. Hoewel zij slechts een deel van de excursies organiseren, hebben Hoorn Events en de gemeente Hoorn elkaar benaderd om de ideeën om de overlast te verminderen te delen. Na overleg hebben zij besloten om komend weekend te starten met een pilot met verkeersregelaars. Hoorn Events neemt de kosten voor deze proef voor zijn rekening.

Maatregelen

De pilot houdt in dat er tijdens piekuren op een piekdagen in het seizoen twee verkeersregelaars op Visserseiland aanwezig zijn die de touringcars in goede banen gaan leiden. Bussen mogen alleen in de parkeerhaven staan als hun gasten bij de parkeerhaven zijn. Hier mogen zij maximaal 15 minuten staan, en alleen met de motor uit. Als de parkeerhaven voor de bussen vol is, of als de buschauffeur nog op zijn gasten moet wachten, worden bussen doorverwezen naar de keerlus verderop op Visserseiland. Vertrekt er weer een bus, dan krijgt de volgende bus een seintje dat de parkeerhaven weer vrij is. Daarnaast plaatst de gemeente extra verkeersborden voor busverkeer op Visserseiland en krijgen alle chauffeurs een duidelijke uitleg van de regels op paper mee.

Start

Komend weekend gaat de pilot van start. Op zaterdag 26 en zondag 27 april zijn er tussen 8 en 10 uur ‘s ochtends twee verkeersregelaars op Visserseiland aanwezig. Wethouder Michiel Pijl: ‘We zijn blij dat Hoorn Events zo constructief meedenkt aan een oplossing. Ik hoop dat we er met deze pilot in slagen de overlast voor bewoners te beperken.’

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post