Verleden Hoorn in 1650 leeft met VR bril van de toekomst

Reactie(s)

Gouden Eeuw VR grashavenDe Gouden Eeuw VR biedt volledig nieuwe beleving van het verleden

HOORN –  Rondlopen in de Gouden Eeuw en zelf bepalen waar je naar toe wilt en waarnaar je wilt kijken. Vanaf 13 december 2014 t/m 1 februari 2015 is het mogelijk in het Westfries Museum in Hoorn. Het museum komt met een volledig nieuwe beleving van het verleden, De Gouden Eeuw VR, een virtuele wandeling door het Hoorn van 1650, waarbij gebruik gemaakt wordt van  de nieuwste ‘virtual reality’ bril, de Oculus Rift VR. Een wereldprimeur in museumland.

Levensecht uitzicht

Gouden Eeuw VR VeermanskadeJe staat voor een raam en kijkt uit over de haven van Hoorn. De schepen die je ziet verraden dat je in de zeventiende eeuw bent beland. Je kijkt wat rond in het huis en gaat dan de voordeur uit. Blijk je op de Veermanskade te staan. Je kijkt naar boven en ziet en hoort de meeuwen. Voor je is de hoofdtoren met op de achtergrond volop bedrijvigheid op een scheepswerf. Je besluit het Houten Hoofd maar eens op te lopen, waar je tal van zeelui tegen komt. Alles is zo mooi gemaakt, het water, de huizen, de schepen ; dat je echt het gevoel hebt in de Gouden Eeuw rond te lopen. En dat terwijl je gewoon op een stoel zit met een bril en een koptelefoon op je hoofd.

Virtual Reality

Deze bril is de Oculus Rift VR, het nieuwste van het nieuwste op het gebied van 3D en virtual reality. Het bedrijf achter deze bril is onlangs voor 2 miljard dollar gekocht door Facebook. De levensechte beleving ontstaat doordat de bril reageert op de bewegingen van je hoofd en door de twee HD beeldschermen vlak voor je ogen. Een effect dat nog wordt versterkt door het geluid en doordat jezelf met een joystick en trackingball kunt bepalen hoe je je door de virtuele wereld wilt bewegen.

Ontwikkeling

Speciaal voor de Oculus Rift heeft Rob Tuytel van Model Earth een aantal werelden geschapen, waarvoor hij grote delen van het Hoorn uit 1650 digitaal heeft nagebouwd. Een heel knap staaltje werk. Als bezoeker heb je de keuze waar in Hoorn je wilt rondkijken. Op het centrale plein, de Roode Steen, in de haven of rond de niet meer bestaande Grote Kerk van Hoorn, die je ook van binnen kunt bekijken net als tal van andere gebouwen.

Kijk voor een voorproefje op www.wfm.nl. De nieuwe presentatie is vanaf 13 december t/m 1 februari 2015 in het museum te beleven. Zeker in de begin periode is reserveren wenselijk. Er zijn op dit moment slechts 10 plaatsen per sessie beschikbaar.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post