Stede Broec: Coalitie met CDA, BGS, Pvda/GL en VVD

Reactie(s)

stedebroecBOVENKARSPEL – Een breed gedragen coalitie in Stede Broec is een feit. CDA, Gemeentebelangen Stede Broec (GBS), PvdA/GroenLinks en VVD vormen samen de nieuwe coalitie.

Na de verkiezingen van 19 maart vonden de eerste oriënterende gesprekken plaats op initiatief van Open en Duidelijk Stede Broec (ODS). ODS heeft het formatiestokje op 27 maart overgedragen aan het CDA. In het eerste oriënterende gesprek bleek dat de partijen CDA, Gemeentebelangen Stede Broec, PvdA/GroenLinks en VVD qua ideeën en programma’s niet ver uit elkaar liggen.

Brede coalitie

De afgelopen acht jaar was de oppositie en coalitieverhouding in Stede Broec 10 tegen 9 zetels. “Er is behoefte bij alle Stede Broecse partijen om tot een brede coalitie te komen,” aldus het bericht op de website van de gemeente Stede Broec. Dat lijkt gelukt, want dee vier coalitiepartijen hebben met 12 zetels een ruime meerderheid. Naast een coalitieprogramma willen de partijen voorstellen om te komen tot een raadsprogramma met de gehele raad.

Vier wethouders

Op de terreinen Werk en inkomen, Jeugdzorg en AWBZ komen grote taken op de gemeente af. Om die reden wordt er een aparte wethouder voor de zorgportefeuille benoemd. Alle vier de coalitiepartijen dragen een wethouder voor, ieder in deeltijd voor 80%. De gemeenteraad besluit op 24 april over de benoeming van de voorgedragen kandidaat-wethouders.

Portefeuilleverdeling

Nico Slagter (CDA), hoofdportefeuille Financiën en Sport
Henk Flierman (GBS): hoofdportefeuille Zorg
Bart Nootebos (PVDA/GroenLinks): hoofdportefeuille Ruimtelijke Ontwikkeling
Ton Schuitemaker (VVD) : hoofdportefeuille Openbare Ruimte en Gebouwen.

De coalitiepartijen kiezen voor deze wethouders en portefeuilleverdeling om zoveel mogelijk ervaring te benutten. Slagter is in het verleden vier jaar portefeuillehouder Financiën geweest, Nootebos zat in de afgelopen collegeperiode een aantal jaren al op Ruimtelijke Ordening en Flierman kan putten uit jarenlange ervaring als wethouder Zorg. Vanuit zijn functie bij de gemeente Amsterdam heeft Schuitemaker ruime ervaring op zijn portefeuille.

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post