Column Sjaak Grothuizen: Parkeergeldperikelen

Reactie(s)

sjaak10 oktober 2015- Column Sjaak Grothuizen: Parkeergeldperikelen

Stel je voor dat ik de directeur zou zijn van een groot landelijk bekend pretpark. Ik zou dan willen wonen in een huis met uitzicht op het parkeerterrein. Om dan vanuit mijn werkkamerraam het genoegen te mogen smaken van te kunnen uitrekenen hoeveel keer er € 10 per in de zonneschijn glimmend autodak aan parkeergeld die dag binnenstroomt. Parkeren loont en ik kan me bijna voorstellen hoe een wethouder van parkeren verheugd in zijn handen wrijft wanneer hij op zijn fiets door de stad rijdend ziet hoeveel welkome euro’s via de gulle binnenstadsbezoekers de altijd krappe gemeentekas komen bijvullen.

Het was de Amerikaan Carl C. Magee die op 16 juli 1935 in Oklahoma City mocht zien hoe zijn briljante uitvinding, de parkeermeter, werd geplaatst. Nederland volgde veel later pas, veel later zelfs dan de invoering van Coca Cola, dat we al importeerden in 1928 tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Kabinet De Quay introduceerde de parkeermeter in 1962 op Schiphol en in maart 1963 was de gemeente Amsterdam al de trotse bezitter van 500 parkeermeters. In 1971 wordt in Zaandam de eerste McDonalds van Nederland en van Europa geopend. Waarmee ik maar zeggen wil dat we de Amerikanen ontzettend dankbaar mogen zijn!

Dit is gewoon graaien.  Hup, weg ermee!

In Hoorn hebben we ook parkeermeters en hun opbrengst voor de gemeentekas lijkt betrouwbaarder dan die van de landelijke overheid. De zorgelijke staat van de gemeentebegroting kan iets verlicht worden met een verhoging van de tarieven. En juist dat brengt een aantal Hoornse fracties op de achterste benen. Dit is gewoon graaien, foeterde Robert Vinkenborg van HOP, dus zegt HOP: ’Hup, weg ermee!’  Autorijden is al duur genoeg en moet niet zwaarder worden belast, zelfs wanneer we daarmee het milieu zwaarder belasten dan Volkswagen wil doen geloven. Trouwens, een scheten latende koe is nog slechter voor het milieu. Dit laatste haal ik er zelf even bij.

Niet alleen de oppositiepartijen gaven blijk van hun afgrijzen. De mensen zouden wellicht de binnenstad meer gaan mijden en de neringdoenden aldaar hebben toch al zo’n moeite het hoofd boven water te houden! Maar het was weer Roger Tonnaer, die met een argument kwam waar ik nooit opgekomen zou zijn. Op zondagen zou men ook moeten betalen, tussen 12.00 uur en 17.00 uur. En de kerkgangers dan? Moeten die dan ook betalen? wilde hij weten. Kijk, en daar had het CDA ook niet meteen een antwoord op.

Ik voelde op dat moment dat ik een onrustige nacht zou beleven. Dit was dynamiet! Kerkgangers zijn ook maar gewone mensen. Ook die zullen zich wellicht kunnen laten weerhouden om elke zondag in de binnenstad ter kerke te gaan. Reken maar uit, dat dit ten koste zal gaan van de devotie! Het wordt onbetaalbaar om in de hemel te komen.

De parkeergelden op zondagen moeten €30.000 per jaar opbrengen. Wil het college echt voor dat geld het gevaar lopen van ontkerkelijking van een deel van de samenleving, met alle negatieve gevolgen daarvan? Beseft het College niet dat moslims op de vrijdag hun gebedsdiensten hebben en heel slim buiten de parkeergeldgebieden?

Er zit zelfs één CDA’er in het college. Michiel Pijl. Is het voorstel ingebracht toen Michiel even naar de wc was? We hebben verder een college van heidenen en nog één moslim. En die kwam juist met dat voorstel. Het was GroenLinks-wethouder van ik-neem-u-graag-de-parkeermaatzaken Samir Bashara die het voorstel verdedigde.

Ik beken nu maar eerlijk dat ik niet heb liggen woelen. Ik bezit een gehandicaptenparkeerkaart en betaal buiten de aanschaf en keuringskosten niets meer aan parkeren. Maar het moment van herkeuring zal eens dichterbij komen en dan zult u me ook zien wachten bij de parkeerautomaten. Ik weet niet hoe hoog de tarieven dan zullen zijn. Misschien zal ik bidden dat mijn voetentoestand zal verslechteren tot het vereiste keuringsniveau. Of dat ik tot het inzicht kom dat het Hoornse gemeentebestuur met de inkomsten zulk mooi werk verricht, dat ik bijna zou willen meebetalen zonder dat ik mijn auto kom parkeren. Ik vrees echter dat, wanneer ik dat luidkeels ga verkondigen, ik mijn gehandicaptenkaart definitief kwijt ben!

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post