Robert-Jan Knook kaapt het Schippershuis

Reactie(s)
Eén van de locaties met NachtKapers, Het Schippershuis. Foto Mike van Beelen

Eén van de locaties met NachtKapers, Het Schippershuis. Foto Mike van Beelen

HOORN – Tijdens NachtKapers a.s. zaterdag 13 juni is er ook genoeg ruimte voor een goed gesprek in de kroeg, en wel in het echte kleine café aan de haven. Nieuwslezer en lokale held Robert-Jan Knook kaapt voor één avond het Schippershuis. Afgewisseld door een lezing van hoogleraar Paul Knevel en een intieme scène van Op Roet gaat Robert-Jan Knook elk uur in gesprek met bijzondere gasten, waaronder schrijver Jur van Goor.

Jur van Goor

Jur van Goor is historicus en gaf jarenlang les aan de universiteit van Utrecht in kolonialisme en dekolonisatie, en publiceerde over de Nederlandse koloniën. Dit jaar komt de biografie van Jan Pieterszn Coen uit, waar van Goor ruim 10 jaar aan heeft gewerkt. De biografie stond al in het lijstje ’10 beste boeken van de maand’ van de NRC en is veelbesproken. Robert-Jan Knook gaat met van Goor in gesprek over zijn boek, maar ook over de roerige tijden van de VOC en de Gouden Eeuw.

Paul Knevel

Paul Knevel is hoofd van de Master Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en deskundige op het gebied van niet-academische omgang met het verleden. Tijdens NachtKapers geeft hij hierover meerdere keren een korte lezing en behandelt hij ook andere publiekshistorische kwesties die gerelateerd zijn aan Kaap Hoorn 400. Na de tweede lezing is er ruimte voor een interview, waarbij we meer te weten komen over dit onderwerp.

Stephan der Kinderen en Annemarie Libbers

Deze theatermakers gingen op zoek naar de historische figuren aan de randen van het verhaal. Vrouwen van schippers, verstekelingen en mensen met een geheim. Samen met dertien acteurs creëerden Stephan en Annemarie bestaande en niet bestaande personages uit de 17e eeuw, die tijdens NachtKapers de rode draad door alle locaties en verhalen vormt. Van start tot sail-off kom je deze personages in de stad tegen.
Met verzamelde informatie over deze bijzondere periode schreven, ontwikkelden en repeteerden zij. We gaan met hen in gesprek over hun ‘Rode Draad’ en hoe je als theatermaker een rol kunt spelen in het beleefbaar maken van historische verhalen.

Kortom, drie verschillende invalshoeken die een interessant licht werpen op de 17e eeuw en het verhaal van Kaap Hoorn. Schuif ook aan tijdens NachtKapers in het Schippershuis en geniet van een drankje, of een speciale Halve Maen burger.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post