Column Sjaak Grosthuizen: Hup, Westfriesland, hup!

Reactie(s)

sjaak4 april 2015 – Column Sjaak Grosthuizen: Hup, Westfriesland, hup!

Sommige berichten doen je hart sneller kloppen van vreugde. U zult ongetwijfeld hetzelfde hebben gedacht als ik bij het lezen van de krantenkop: Forse stijging toerisme. Hoorn zit toeristisch gezien in de lift, waar de meeste steden het nakijken lijken te hebben. Ik zeg het een beetje fout: Westfriesland zit een beetje in de lift. Vooral de drie steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik zijn erin geslaagd meer mensen nieuwsgierig te maken naar het toeristische aanbod. Joepie!

Dit willen we vasthouden en uitbouwen en dat vraagt om een slimmere manier van regionale aanpak. Dat moet, hoe spijtig dat sommige verstokte Hornofielen ook in de oren zou kunnen klinken. Natuurlijk moest ik ook iets heel kleins wegslikken toen ik las dat het Zuiderzeemuseum weer de titel veroverde van ‘het leukste uitje van Noord-Holland, maar tijdens de volgende ademteug realiseerde ik mij dat het Zuiderzeemuseum zich maar mooi binnen de grenzen van onze regio bevindt. Bovendien heb ik nog steeds iets met dit museum na de vele tientallen uren die ik heb mogen meebouwen aan de bronstijdboerderij.

Hebben we wel een attractie die zou kunnen scoren?

Wat wel een beetje wrong is dat er geen enkele Hoornse attractie bij de hoogste drie zit. Hebben we wel een attractie die zou kunnen scoren? Wie overzichtslijsten bekijkt van Noordhollandse uitjes komt daar Hoorn niet vaak tegen. De ijsbaan, het Westfries Museum, het museum van de 20e eeuw en de stoomtram Hoorn-Medemblik zijn daar na enig geblader terug te vinden. Hebben die garant gestaan voor de bezoekersgroei van 7%?

De meeste mensen komen voor de sfeer en het winkelen, heeft men onderzocht. Maar dan zou je ook verwachten dat dit leidde tot een verhoging van de uitgaven in onze stad. Dat is niet gebeurd. De inkomsten per bezoeker liepen zelfs terug. Sfeer snuiven kan kennelijk gratis en is dus niet voorbehouden aan onze horeca en winkelen is teruggevallen naar het oer-Hollandse toeristengedrag kijken-kijken-niet- kopen.

De Chinezen komen eraan. Wie vangt ze op? Wie melkt ze prettig uit? Wat vinden ze leuk? Hoe hartelijk komen we op ze over? In het chinees bordjes maken met verboden te spugen of overal kwispedoors en kwatgootjes plaatsen? Hond op de menukaart? Spreekt onze D66-wethouder Ben Tap van Hoorn-is-best-leuk-als-je-je-ervoor-wilt-openstellenzaken al een nuttig woordje Chinees? Is het vak hoe om te gaan met echte Chinezen al opgenomen in het curriculum van onze scholen?

Onze haven of hun haven, dat is de vraag natuurlijk.

Wat gaan we doen? Het Toeristisch Platform Enkhuizen ziet veel in een regionale aanpak. Met wat meer gemeentesubsidie als het even kan. Wat meer activiteiten in de drie havens van de regio. Onze haven of hun haven, dat is de vraag natuurlijk. Alles goed en wel met dat regionale denken, maar de vraag blijft wel waar de centen binnen komen en wie ze mogen houden. Verdienen we de centen niet alleen met elkaar, maar ook voor elkaar? En niet alleen de kassa’s  van de toeristenuitschudders, maar ook de gemeentekassa’s mogen best rinkelen.

Dit is de essentie van het regionale denken: wat kost het en wat levert dat op? Ben ik blij te maken met het bericht dat Hoorn er niks aan heeft verdiend, maar de regio wel? Ik ben ook nog niet zover dat ik bij de Olympische Spelen denk: hoera, de Europese Unie heeft weer de meeste gouden plakken gescoord en mij zie je niet thuisblijven bij een EK-finalewedstrijd Griekenland-Brazilië.

De lokale politiek van zeven Westfriese gemeenten dienen zich regionaal toeristisch op te stellen. Gaat dat lukken? Laten we zeggen: dat moet lukken. De toeristen die wij willen binnen lokken zitten over de hele wereld verspreid. Dan redt je het als Hoorn alleen niet met een Halve Maen erbij.

Rest de vraag: zie je onze gemeenteraad zover komen? Ja en nee. Je moet weten dat de raad tot de laatste persoon gevuld lijkt met mensen die beschikken over een gezond verstand, over mensen die er zitten voor de stad, die kunnen geven en nemen. Nou ja, dat laatste moet ik even terug nemen. Voor een deel althans. Huidige coalitiepartijen krijgen het verwijt dat ze na de verkiezingen compromissen hebben gesloten.

Laat de toeristen tot ons komen en laat ze weten dat ze na één dag nog lang niet alles hebben meegemaakt. Toeristen van ver weg bezoeken regio’s. Toscane, Sauerland, Algarve, Karinthië en Westfriesland. Ah, Westfriesland, Westfrisia, Friesland d’Ouest, Westfliesland! Met Hooln natuurlijk!

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post