Crowdfunding in plaats van gemeentelijke subsidie

Reactie(s)
hetluktons_lancering

Lancering van website Hetluktons.nl in het gemeentehuis van Medemblik. Foto: Alex Gitzels

MEDEMBLIK – Vrijdag 10 april werd in het gemeentehuis van Medemblik de website hetluktons.nl gelanceerd. Via deze website kunnen verenigingen en stichtingen in Westfriesland steun vragen voor het financieren van een activiteit of maatschappelijk doel. De website is een gezamenlijk initiatief van het Vrijwilligerspunt, de Westfriese Uitdaging en de gemeente Medemblik zorgt ervoor dat dit project als pilot van de grond komt. Het is de bedoeling dat de andere Westfriese gemeenten zich ook zichtbaar gaan aansluiten.

Aanleiding zijn bezuinigingen

De aanleiding voor de gemeente Medemblik is de bezuiniging op verenigingen en het bieden van een alternatief voor actieve verenigingen en inwoners die graag een instelling willen ondersteunen. Via een subsidie van de provincie Noord Holland is de website hetluktons.nl ontwikkeld.

“Wij kunnen niet coûte que coûte dingen in stand houden. Als een vereniging alleen op subsidie draait, dan is dat geen goed vertrekpunt.”
-Wethouder Joset Fit 

Wethouder Joset Fit: “Verenigingen en instellingen in Medemblik krijgen nu nog subsidie, maar de bedoeling is dat dit afgebouwd gaat worden. Niet van vandaag op morgen, maar dat gebeurd wel. Daarbij hebben wij nagedacht over een alternatief hoe wij de verenigingen wel kunnen ondersteunen en zodoende is crowdfunding bij ons in beeld gekomen.” In de toekomst blijft er nog een subsidie bestaan voor verenigingen waarbij de subsidie wordt afgebouwd. Die kunnen of steun vragen via crowdfunding of een aanvraag doen via activiteiten kernenbudget (2015: €85.000 jaarbudget).

Leren crowdfunden

Het vrijwilligerspunt is belast met het ontvangen van alle aanvragen en deze goedkeuren voor deelname of voorzien van tips terug sturen naar de verenigingen. “Het is best nog veel werk om te gaan crowdfunden,” aldus Miranda Zwart van het vrijwilligerspunt, “Maar daarvoor organiseren wij workshops voor deze verenigingen om hen daarbij te ondersteunen.” Bij elk ontvangen plan wordt gekeken of het een realistisch en haalbaar plan is en of het een maatschappelijk doel nastreeft. De website is niet bedoeld voor bedrijven of zwaar commerciële initiatieven.

VVW Handbal wil naar Denenmarken

Johan de Moel is namens VVW Handbal aanwezig bij de lancering. Hij wil als jeugdtrainer en begeleider van de junioren handbal tak uit Wervershoof de speelsters een kans geven om deel te nemen aan internationaal handbaltoernooi in Denemarken. Met het gewenste bedrag van €6.000 wil hij deze deelname voor de jeugd betaalbaar maken. Op dit moment van schrijven staat de teller op €1.140 met nog 26 dagen te gaan.

Uitleg crowdfunding

Partnerwebsite WestfrieslandinBedrijf sprak met projectleider Tim Aarts en maakte deze compacte video wat in het kort verteld wat nu crowdfunding is en hoe verenigingen dit kunnen gaan toepassen.

Interviews

Luister hier naar de complete interviews met wethouder Joset Fit, het Vrijwilligerspunt (Miranda Zwart en Brigitta Posch), Johan de Moel namens VVW Handbal en Dick van der Pijl namens Hoornse Havenconcerten.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/97942157″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Radio 1/20 april 2015

Wethouder Joset Fit was maandagochtend te gast op NPO Radio 1 om te vertellen over initiatief van de gemeente Medemblik en de regio Westfriesland.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/201660481″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post