‘Deze dieren niet voederen alstublieft’

Reactie(s)

Schotse HooglandersENKHUIZEN – Rondom de Vest worden de velden begraast door Schotse Hooglanders, Soay schapen en Drentse Heideschapen. Deze dieren staan in de winter ook gewoon buiten. De gemeente Enkhuizen ontvangt wel eens vragen over de kou of een gebrek aan voedsel voor de beesten. Dat is niet nodig.

 Winterweer

Het Soay schaap is een klein soort primitief schaap dat heel sterk en zelfredzaam is. Van oorsprong komen ze uit het noorden van Schotland en zijn ze, qua guur weer, dus wel wat gewend. Ook de Schotse Hooglanders zijn goed uitgerust om het koude winterweer te kunnen doorstaan.  De runderen hebben in de zomermaanden een flinke vetlaag opgebouwd waar ze de gehele winter op kunnen teren en daarom mogen ze geen ander voedsel gevoerd krijgen dan hooi. De runderen worden momenteel licht bijgevoerd met hooi, de schapen hebben meer dan voldoende aan het nu nog aanwezige voedsel. De dieren worden goed in de gaten gehouden door de gemeente en door eigenaar Gradiënt

Niet bijvoeren

De gemeente roept op om de dieren niet de voederen. Het voederen van de dieren geeft gewenning aan lekkers en leert de dieren dit te associëren met mensen. Hierdoor bestaat de kans dat de runderen de mensen gaan lastigvallen. Verder bestaat de kans dat de dieren op eten gaan staan wachten en minder hun kostje in het gebied opscharrelen. Op die manier schiet het begrazen van het terrein door de Schotse Hooglanders zijn doel voorbij.

Tekst en foto via Enkhuizen.nl

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post