Gedeputeerde Jaap Bond rondt als eerste virtueel Kaap Hoorn

Reactie(s)
Westfries Museum directeur Ad Geerdink gaat hoe Jaap Bond Kaap Hoorn virtueel rond.

Westfries Museum directeur Ad Geerdink kijkt toe hoe Jaap Bond Kaap Hoorn virtueel rond.

HOORN – Zaterdagmiddag tijdens het officiële voorprogramma van NachtKapers mocht gedeputeerde Jaap Bond als eerste de Kaap Varen VR van het Westfries Museum bekijken en daarmee deze voorstelling openen. Ook burgemeester Onno van Veldhuizen, wethouder Ben Tap en Buitengewoon en Gevolmachtigd Ambassadeur van Chili mevrouw María Teresa de Jesús Infante Caffi ronden als eerste virtueel de Kaap Hoorn.

Bezoekers kunnen zich even Jacob le Maire en Willem Schouten voelen, die in 1616 als eersten met hun schip de Eendracht Kaap Hoorn rondden. Het kan in het Westfries Museum, in de allernieuwste virtual reality presentatie Kaap Varen. Een adembenemende ervaring. Dat vond ook gedeputeerde Jaap Bond: “Ik zal niet teveel verklappen, maar het is waanzinnig knap gemaakt. In 3d lijkt het net of je in de lucht zit.”

DSC_5555-18 (Large)

Waagstuk

Het is bijna niet voor te stellen aan wat voor waagstuk koopman Jacob Le Maire en schipper Willem Schouten begonnen, toen ze in 1615 met twee schepen de haven van Hoorn verlieten op zoek naar een onbekend continent (Terra Australis Incognita, het onbekende Zuidland) en een nieuwe zeeroute naar Indië. Het bracht ze in de levensgevaarlijke wateren rond de meest  zuidelijke punt van Zuid-Amerika, waar het gemiddeld 200 dagen per jaar stormt en golven van 8 meter hoog geen uitzondering zijn.

Vanaf 14 juni kan iedereen de avontuurlijke reis van Le Maire en Schouten zelf beleven. Dankzij het gebruik van de nieuwste virtual reality technieken heb je het gevoel er bij te zijn wanneer de twee schepen in de haven van Hoorn worden klaargemaakt voor de expeditie. Het is alsof je zelf in een klein bootje meevaart wanneer de  schepen op weg zijn naar Texel en in een volgende scène terecht komen in een vliegende storm op de Atlantische Oceaan.

Net zo dicht op de huid ben je getuige van de ramp met het jacht de Hoorn, één van de twee schepen, die bij het schoonbranden van de scheepshuid op de kust van Argentinië in brand vliegt. Maar het meest indrukwekkend is toch wel de scène waarin je vanuit het perspectief van een vogel  meemaakt hoe het schip De Eendracht op 29 januari 1616 het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika rondt. En dat vanuit de luie stoel zonder dat je zeeziek wordt, want daar is rekening mee gehouden bij het maken van Kaap Varen. Nog nooit kwam geschiedenis zo dichtbij.

Voor Kaap Varen is vooraf reserveren noodzakelijk. Dit kunt u doen op www.wfm.nl

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post