Johan Berga uit Andijk hulpverlener v/h jaar

Reactie(s)
Foto: hulpvoorhulpverleners.nl

Foto: hulpvoorhulpverleners.nl

ENKHUIZEN – Ambulance medewerker  Johan Berga  uit Andijk is tijdens de jaarlijkse award verkiezing van stichting Hulp voor Hulpverleners uitgeroepen tot ‘Hulpverlener van het jaar’. Hij ontving de titel uit handen van Ard van der Steur, de minister van Veiligheid en Justitie.

Johan was genomineerd door zijn reddingsactie vorig jaar, waarbij het leven redde van een marathon schaatser. Deze schaatser was ten val gekomen tijdens een wedstrijd en werd levensgevaarlijk gewond. Met deze actie bewijst Johan eens te meer dat je niet alleen hulpverlener bent tijdens werktijd, maar ook daarbuiten.

Genomineerden

In het bijzijn van genodigden, familie en vrienden werden de genomineerden in de categorie brandweer, ambulance en politie in het zonnetje gezet. Alle genomineerden ontvangen een midweek vakantie met het hele gezin en toegangsbewijzen voor Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum. De genomineerden voor de titel zijn winnaar in hun categorie geworden, doordat zij net even wat meer deden of een bijzonder incident hebben afgehandeld ten opzichte van de andere hulpverleners.

In publiek in Thialf

In zijn vrije tijd was Johan Berga aan te kijken naar een schaatswedstrijd in het Thialf stadion in Heerenveen, waarbij een schaatser ten val kwam en levensgevaarlijk gewond raakte. Tijdens deze valpartij kreeg het slachtoffer een schaats in zijn been van een andere schaatser, waarbij de slagader werd geraakt. Johan heeft direct gereageerd door het ijs op te lopen en is begonnen met het slachtoffer te helpen. Met behulp van zijn eigen riem heeft hij een tourniquet gemaakt en deze zo strak om het been gedaan, zodat het stopte met bloeden. Tijdens de award gala werd Johan nog bedankt door het slachtoffer voor zijn inzet. Met een videoboodschap sprak hij de aanwezigen in de zaal toe. “Dankzij de inspanning van Johan kan ik nu nog fietsen,” vertelde hij.

Brandweer

De B-ploeg van kazerne Laak uit Haaglanden was genomineerd door hun reddingsactie die zij hebben uitgevoerd tijdens een woningbrand. Door snel te reageren en ontzettend goed samen te werken is het hun gelukt om 4 mensen te redden van de tweede etage van een woning, waarbij op de benedenverdieping een flinke keukenbrand woedde. De brandweerlieden hadden niet veel later moeten komen, want de 4 slachtoffers hingen al uit de ramen naar verse lucht te happen.

Politie

De genomineerde agenten in de categorie politie hadden een nog niet uitgegeven melding zien verschijnen in het systeem en zagen dat deze melding vlakbij hun locatie was. Ze bedachten zich geen moment en spoedde erheen. De melding betrof een suïcidaal persoon in de nabijheid van het NS station in Veenendaal. Met gevaar voor eigen leven hebben zij weten te voorkomen dat de persoon zichzelf of anderen wat aandeed door snel en doortastend optreden.

 Maatschappelijke waardering

Stichting Hulp voor Hulpverleners organiseerd jaarlijks de award gala ‘Hulpverlener van het jaar’. Op deze wijze wil zij de maatschappelijke waardering benadrukken voor de inzet en toewijding die hulpverleners hebben. Hulpverleners staan immers altijd onvoorwaardelijk klaar voor de vrede en veiligheid van onze maatschappij.

Ook hulpverleners hebben soms een keer hulp nodig. De stichting zet zich daarom in voor de hulp, opvang en (na)zorg van hulpverleners. Hiervoor organiseert zij verschillende activiteiten op het gebied van waardering, erkenning, maatschappelijk draagvlak, rugdekking en nazorg.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post