Onno van Veldhuizen wordt burgemeester Enschede (update)

Reactie(s)
Burgemeester Onno van Veldhuizen met toen nog prinses Maxima bij Showband Hoorn

Burgemeester Onno van Veldhuizen met toen nog prinses Maxima bij Showband Hoorn, april 2013. Foto: Alex Gitzels

HOORN – Op twitter gaan er meerdere meldingen rond dat de huidige burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen, de nieuwe burgemeester gaat worden van Enschede. Onder de bronnen ook RTV Oost.

De benoeming is nog niet officieel en nog niet bevestigd door de gemeente Hoorn en Enschede.

Update:

De gemeenteraad van Enschede heeft maandagavond Onno van Veldhuizen officieel als kandidaat burgemeester benoemd. Dit is in de regel een formaliteit. Om 18:23 uur brengt Onno van Veldhuizen de onderstaande Tweet de wereld in. Zijn vertrek lijkt daarmee bevestigd.

Geluiden uit Enschede verwachten dat in het najaar, maar uiterlijk november, Onno van Veldhuizen als nieuwe burgemeester kan worden geïnstalleerd. De gemeenteraad van Enschede is al akkoord, de commissaris van de Koning moet de voordracht nog goedkeuren.

Communicatie Hoorn en raadsleden

Het aanstaande vertrek van de burgemeester is ook in Hoorn groot nieuws. De Hoornse raadsleden waren hiervan niet op de hoogte en ook medewerkers van de afdeling communicatie Twitteren met een verrast gefeliciteerd.

Raadslid Joke van der Meij via het Westfries/Hoorn discussie platform op Facebook: “Vreemd dat ik als raadslid dit niet weet. Onbegrijpelijk. [..] Ik begrijp de carriere move best wel maar we hebben net de herbenoemings procedure achter de rug en dan komt dit voor mij althans zeer onverwacht. [..]  Wij moeten het doen met wat er over op social media vermeld is. We zullen uiteindelijk wel een bericht krijgen maar dat is nu nog niet gebeurd.” Ook fractie voorzitter van HOP, Robbert Vinkenborg reageert verbaasd via Facebook op het nieuwsbericht van deze website; “Geloof het gewoon niet.”

Afgelopen maart was Van Veldhuizen juist net weer voor zes jaar als burgemeester van Hoorn herkozen. Morgenmiddag staat de laatste raadsvergadering voor de zomerreces op het programma. Daar zal dit onderwerp vast besproken worden.

Aanbevelingsbrief van Raad Enschede

Onderstaande tekst via de gemeente Enschede

Ervaren en band Euregio

In een verklaring gaf de voorzitter van de vertrouwenscommissie, de heer Jasper Kerkwijk, aan dat de vertrouwenscommissie in de gesprekken Onno van Veldhuizen heeft ervaren als een gezaghebbende en zeer ervaren burgemeester, die nadrukkelijk visie op en betrokkenheid bij de kansen en opgaven van Enschede en de bredere regio heeft. De heer Van Veldhuizen heeft zich getoond als iemand die gericht is op samenwerking en als iemand die investeert in duurzame relaties. Ondertussen is hij waar nodig een aanjager, gericht op resultaat, en iemand die makkelijk contacten legt en netwerken opbouwt om gezamenlijke doelen te realiseren. Hij overstijgt daarbij deelbelangen, en toont daadkracht en besluitvaardigheid.

De heer Kerkwijk gaf aan dat Onno van Veldhuizen niet alleen een persoonlijke band met Twente heeft, maar onder meer dankzij zijn promotie (Magna cum laude) aan de Universiteit van Osnabrück (1993) in het bijzonder gemotiveerd en toegerust is om de in de profielschets benadrukte samenwerking in de Euregio en met Osnabrück en Münster verder uit te bouwen. De gemeenteraad denkt met deze aanbeveling een burgemeester te hebben gevonden die prima voldoet aan de eerder dit jaar door de raad vastgestelde profielschets, mede in het licht van de campagne ‘053 zoekt’.

Vervolgprocedure

Met deze aanbeveling door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling van de gemeenteraad zal de Minister een voordracht doen aan de Ministerraad. Na instemming van de Ministerraad (verplicht bij gemeenten van meer dan 50.000 inwoners) draagt de minister de kandidaat voor aan de Koning die het benoemingsbesluit zal tekenen. De heer Van Veldhuizen wordt naar verwachting in oktober geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Enschede tijdens een buitengewone raadsvergadering. Commissaris van de Koning mevrouw Ank Bijleveld zal in deze raadsvergadering de eed/gelofte afnemen.

Meer tweets van deze avond

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post