Opmeer sluit ook aan bij Waterweken 2015

Reactie(s)
Partners, wethouders en de organisatie gezamenlijk naast elkaar.

Partners, wethouders en de organisatie gezamenlijk naast elkaar -Foto Alex Gitzels

HOORN – Donderdagmiddag werd in de hoofdtoren van Hoorn het samenwerkingsdocument voor de Westfriese Waterweken 2015 ondertekend. Voor de editie van 2015 heeft ook de gemeente Opmeer zich aangesloten. Zij gaan op 1 augustus diverse activiteiten organiseren.

Wethouder Ben Tap noemde de Westfriese Waterweken een uniek evenement dat zowel interessant is voor de lokale bevolking alsook voor de verblijfsrecreant. Ben Tap noemde het zelfs de 7-stedentocht. Elly Deutekom van de gemeente Opmeer onthulde al de eerste plannen voor het gloednieuwe programma. Ze hoopt met de deelname de diversiteit binnen de Waterweken te stimuleren, en iets bij te dragen aan het geheel vanuit de eigen kracht van Opmeer.

Zeven Westfriese gemeenten

Zo zullen de zeven gemeenten gezamenlijk naar buiten treden om Westfriesland en de Waterweken te promoten, maar met behoud van de eigen identiteit van elke gemeente. Daarmee ondersteunt deze nieuwe samenwerking ook het pact van Westfriesland, waarin op het gebied van wonen, werken, onderwijs en leisure grensoverschrijdend wordt samengewerkt.

Handelsgeest

Van 23 juli t/m 29 augustus reizen de Westfriese Waterweken door Westfriesland en doen daarbij elke week een andere gemeente aan. Dit jaar is het thema VOC en de handelsgeest. De handelsgeest heeft de inwoners van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik eeuwenlang het water op gedreven, maar ook in de kleinere omliggende dorpen van Stede Broec, Koggenland, Drechterland en Opmeer speelde water een grote rol. Bij de talloze groenteveilingen in de Westfriese dorpen was het een komen en gaan van handelaren, op zoek naar de beste waar. En zelfs vandaag de dag is de handelsgeest niet uit het Westfriese landschap weg te denken.

Wethouder Elly Deutekom

Wethouder Elly Deutekom is enthousiast over het feit dat de Gemeente Opmeer zich ook aansluit. “Nu zijn het echt de zeven Westfriese gemeenten. Samen moeten we ons profileren, willen wij de doelstellingen in het Pact van Westfriesland gaan waarmaken. Hoewel we weinig water meer hebben heeft Opmeer wel een groot verleden met het water. Beurtvaarten voeren af en aan van de kaasfabriek naar Alkmaar.”

Waterdag

De organisatie in Opmeer van de Waterweek, of beter gezegd de Waterdag, wordt uitgevoerd door Opmeer Gewoon Anders, een collectief van ondernemers gerelateerd aan toerisme.

Interview

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post