Overeenkomst getekend: Halve Maen 23 mei in Hoorn

Reactie(s)
062 MH Impressie Transport Halve Maen

Impressie van het transport van de Halve Maen naar Hoorn

HOORN – VOC-museumschip de Halve Maen wordt op zaterdag 23 mei feestelijk onthaald in de haven van Hoorn. Het New Netherland Museum en het Westfries Museum hebben de bruikleenovereenkomst voor vijf jaar getekend. In april begint het schip met de overtocht vanuit de Verenigde Staten naar Nederland.

Officiële ontvangst

replica_deHalvemaenOp zaterdag 23 mei is de officiële ontvangst van de Halve Maen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een feestelijk programma voor inwoners en gasten om het schip in zijn nieuwe thuishaven te verwelkomen. Hoorn wordt de nieuwe thuishaven van het VOC-museumschip de Halve Maen. De Halve Maen is het enige zeilende 17e eeuwse VOC-schip in Nederland. In december stemde de gemeenteraad van Hoorn daarmee in, nu is de overeenkomst daadwerkelijk getekend.

Bezoekers

De Halve Maen  is als  museumschip vanaf 30 mei dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Het wordt voor iedereen noodzakelijk om vooraf te reserveren. Het schip zal met enige regelmaat ook zeilen en deelnemen aan maritieme evenementen. De Halve Maen komt te liggen bij het Centrum voor Varend Erfgoed op de zuidpunt van Oostereiland, waar ook een expositie komt over de Halve Maen. Bij het bezoek aan de Halve Maen is een bezoek aan het Centrum Varend erfgoed dat het verhaal vertelt over visserij en vrachtvaart in de negentiende en twintigste eeuw, inbegrepen

Voorbereidingen

De komende tijd wordt de komst van de Halve Maen voorbereid. De ligplaats wordt klaargemaakt, de werving van vrijwilligers gaat van start en er komt een eigen huisstijl en website voor de Halve Maen. Om de overtocht en de exploitatie van het schip mede mogelijk te maken wordt de VOC-Kamer Hoorn heropgericht. Net als in de zeventiende eeuw kan iedereen een aandeel nemen in de kamer en daarmee in het schip. Ook wordt er gewerkt aan de mogelijkheid om vanuit Nederland de overtocht van het schip te volgen. De Halve Maen wordt rond half april als deklading op een speciaal daarvoor ingericht vrachtschip vanuit de Verenigde Staten naar Nederland vervoerd.

 

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post