Sloop maakt weg vrij voor plan Poort van Hoorn

Reactie(s)
Wethouder Samir Bashara hijst vlag Poort van Hoorn op de Maelsonstraat.

Wethouder Samir Bashara hijst vlag Poort van Hoorn op de Maelsonstraat.

HOORN – Deze week is gestart met de uitvoering van de Poort van Hoorn. De eerste werkzaamheden bestaan uit de sloop van het Koopmanstaete gebouw aan de Maelsonstraat. Het gebouw waar ooit De Kamer van Koophandel in zat, maakt plaats voor een directe verbinding van de Provincialeweg met het stationsgebied-noord en daarmee het Transferium.

Dit is het eerste stapje van de vele die nog volgen

Wethouder Samir Bashara markeerde het startpunt van het project Poort van Hoorn met het hijsen van een vlag. “Dit is een historische mijlpaal voor Hoorn. We hebben jaren aan onderzoeken, plannen maken, discussies en voorbereidingen achter de rug. We zijn nu echt begonnen met een van de grootste ontwikkelingen in onze stad voor de komende decennia. Binnen het project Poort van Hoorn werken we aan een beter bereikbaar en aantrekkelijker stationsgebied, als regionaal OV-knooppunt en als steun en aanvulling op onze fantastische historische binnenstad. Dit is het eerste stapje van de vele die nog volgen, maar het begin is er.”

Politieke strijd

Dat de Poort van Hoorn er moest komen zijn de diverse politieke partijen het eens. De invulling daarvan niet. Het vorige College onder leiding van VVD Hoorn zette vol in op een tunnel onder het spoor achter het Dampte. Het nieuwe huidige college werkt vooral aan de bereikbaarheid tot aan het spoor. De afslag bij op de Maelsonstraat direct op het Transfirium is daar een voorbeeld van. De huidige afslag op het Keern verdwijnt en wordt een fiets- en loopgangersgebied met een tunnel onder de Provincialeweg. Oppositie streed voor een alternatieve oplossing, waaronder een brug in plaats van een tunnel om de Provincialeweg over te steken.

Drie fasen

De komende jaren richt de gemeente Hoorn zich op drie grote ontwikkelingen. Als eerste de nieuwe ontsluiting van de Maelsonstraat. Daarna volgt de aanleg van een nieuwe autoroute richting de binnenstad, van de Provincialeweg naar het Dampten. Zodra die weg er is, kan de gemeente beginnen met de aanleg van een nieuwe veilige fiets- en wandelroute naar de binnenstad, met tunnel onder de kruising Provincialeweg/Keern.

Ontwikkeling Poort van Hoorn

De nieuwe ontsluiting van de Maelsonstraat is de eerste van vele ontwikkelingen binnen het project Poort van Hoorn, waarbinnen de gemeente Hoorn werkt aan een beter bereikbaar en aantrekkelijker stationsgebied. Met deze nieuwe route wordt het stationsgebied-noord, met onder meer het Westfries Gasthuis en het Transferium beter bereikbaar, wat ook weer kansen biedt voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post