VOC-Kamer Hoorn heropgericht naar oude traditie

Reactie(s)
Museumdirecteur Ad Geerdink en de secretaris van de VOC-kamer met kapitaalboek_

Museumdirecteur Ad Geerdink en de secretaris van de VOC-kamer met het kapitaalboek.

HOORN – Donderdag 2 april is de VOC-Kamer Hoorn symbolisch heropgericht. De VOC-Kamer steunt de exploitatie van het VOC-schip de Halve Maen dat in Hoorn een nieuwe thuishaven vindt en vanaf 30 mei te bezoeken is.

Bewindhebbers en commissieleden hebben als sponsor van de Halve Maen hun handtekening gezet in het kapitaalboek van de VOC-Kamer. Dit gebeurde in de prachtige VOC-zaal van het Westfries Museum voor het enig overgebleven bewindhebbersportret uit de 17e eeuw in Nederland.

Uitgifte aandelen

In lijn met die traditie geeft ook de VOC-Kamer Hoorn nieuwe stijl aandelen uit. Aandelen ditmaal  in het schip de Halve Maen. De VOC-Kamer is er in geslaagd al 21 grootaandeelhouders, particulieren, bedrijven en serviceclubs aan zich te binden. Dit zijn de belangrijkste sponsors van de Halve Maen.  Tien van hen mogen zich voortaan ‘bewindhebber’ noemen.  Zij steunen de Missie Hoorn van de Halve Maen met een bijdrage van € 25.000. Daarnaast zijn er ook nog 11 ‘commissieleden’ die de exploitatie van het VOC-museumschip met minimaal € 5.000 in geld of natura mede mogelijk maken. Daarmee is de VOC-Kamer een eind op streek. Het uiteindelijke doel is om 14 bewindhebbers en 30 commissieleden aan de Kamer te verbinden.

Op donderdag 2 april zetten de sponsors van de Halve Maen in de VOC-zaal van het Westfries Museum voor  het enig overgebleven bewindhebbersportret in Nederland hun handtekening in het kapitaalboek van de VOC-Kamer.  Ook dit is traditie. Hierin stonden in de zeventiende eeuw alle aandeelhouders genoteerd.

Aandeel voor iedereen te koop

De oprichting van de VOC-Kamer Hoorn is tevens het startsein voor de verkoop van losse symbolische aandelen in de Halve Maen. Die kosten € 50 per stuk en zijn te koop via de website www.halvemaenhoorn.nl. In totaal worden 500 aandelen in het schip uitgegeven. Op het moment van schrijven staat de teller op nog 412 aandelen beschikbaar.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post