Zaterdagavond 13 juni: Cultureel festival NachtKapers

Reactie(s)

NachtKapers_programma_teaser_LRHOORN – Op één dag werd alles anders. Op 14 juni 1615 vertrokken twee schepen uit de haven van Hoorn om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken en zo het VOC-monopolie te omzeilen. Op deze ontdekkingsreis noemden zij het Zuidelijkste puntje van Chili naar hun thuisstad: Kaap Hoorn. Nu in 2015 wordt op één nacht alles anders; zaterdagavond 13 juni het culturele festival NachtKapers als feestelijk onderdeel het van 400 jaar Kaap Hoorn jaar.

In deze nacht van zaterdag 13 op 14 juni viert VOC-stad Hoorn met zijn honderden monumenten en rijke VOC-verleden de ontdekking van deze bijzondere plek op aarde. Met een nieuw cultureel festival NachtKapers. Alle vijf de Hoornse musea zijn open. Op ruim twintig bijzondere plekken in de historische binnenstad proeven en ruiken bezoekers op een bijzondere manier aan het heldenverhaal van deze ontdekking. Met onder andere muziek, dans, theater, een lichtshow en een sail off van het enige zeilende 17e eeuwse VOC-schip in Nederland.

Kaap varen

Kaap Hoorn ronden. Als gewone sterveling kun je je er al nauwelijks een voorstelling van maken, laat staan hoe dat 400 jaar geleden moet zijn geweest. Met ‘Kaap Varen’,  vanaf 13 juni 2015 in het Westfries Museum te beleven, kom je wel heel erg dicht bij die sensatie. In Kaap Varen kan de bezoeker virtueel Kaap Hoorn in 1616 ronden aan boord het schip de Eendracht. Met de Oculus Rift, een virtual reality bril met twee beeldschermen vlak voor je ogen, is het net of je aan boord van het schip van Willem Schouten staat en de ronding zelf meemaakt. Het Westfries Museum is één van de eerste musea ter wereld die het verleden op deze ultramoderne manier tot leven brengt.

Dansen in de kerk

In de prachtige 17e eeuwse schipperskerk, de Oosterkerk, gaan de voetjes van de vloer in een prachtige onalledaagse combi van DJ en organist. Beeldmuzikant Ninya de Wever maakt boeiende verhalen geïnspireerd op het thema en de muziek. Ook de internationaal bekende Hoornse modeontwerper Sepher Maghsoudi is deze avond present in de Oosterkerk met een kleine show.

Juttersmuseum voor 1 dag

Het Julianapark, langs de randen van de voormalige Zuiderzee, krijgt een nieuwe bewoner: de jutter.  Hier hoor je de meest bijzondere verhalen over de zee, verre landen en de objecten die aanspoelen. Neem een plastic fles mee en tover afval om in iets nieuws, of help kunstenaar Boxie mee met het maken van een groot kunstwerk.

Kaap Hoorn en 2 voor 12

Kaap Hoorn is een verrassende tentoonstelling over een bijzondere plek op onze aardbol, waar veel meer over te vertellen valt dan je zou denken. Wie weet nou dat er een direct verband is tussen de aardappelcultuur van het Groningse platteland en Kaap Hoorn? De expositie volgt de ontdekkingsreis van Willem Schouten en Jacob Lemaire in 1615-1616 en hun ontdekking van Kaap Hoorn op de voet. Ondertussen laat Astrid Joosten de bezoeker op een uitdagende manier, a la de quiz Twee voor Twaalf, de bezoekers in twaalf thema’s kennis maken met de zuidelijkste punt van het Zuid-Amerikaanse continent, die sinds 1616 voor altijd verbonden is met de stad Hoorn.

LiGHT-UP: letterlijk op het Westfries Museum

Op zaterdag 13 juni is het monumentale 17e eeuwse museum in het hartje van de stad feeëriek verlicht. Het LiGHT-UPCollective, een groep kunstenaars, tekent samen met leerlingen van het Oscar Romero live met licht op de gevel van het Westfries Museum. Een bijzondere combinatie tussen technologie en beeldende kunst zorgt vanaf 22.00 uur voor een waar spektakel op de Roode Steen.

Halve Maen vaart uit in de nacht

NachtKapers werkt naar een grand finale toe: een modern afscheid van schippers Schouten en Le Maire, met  muziek, theater en meer.  Zaterdag 13 juni om middernacht vertrekt uit de haven van Hoorn een VOC-jacht. Het is de Halve Maen, een verkenningsjacht vergelijkbaar met De Hoorn en De Eendracht. Een afsluiting in stijl, geregisseerd  door de bekende Hoornse musicus  en componist Wouter Hakhoff.

Admiraalzeilen met 100 schepen

Voorafgaand aan NachtKapers is er zaterdagmiddag vanaf 14.00 in de haven van Hoorn Admiraalzeilen. Zo’n 100 Hoornse schouwen, botters, kano’s, lelyvletten,  optimisten, zoom’s, RS Feva’s en 420’s, Etchells, Alcyones, suppers, kitesurfers en bedrijfsvaartuigen vormen tezamen 5 eskaders. Onder leiding van het Admiraalschip de Halve Maen  voeren zij voor Oostereiland diverse manoeuvres uit. Daarmee wordt een oude traditie hersteld. Admiraalzeilen was vroeger een maatregel om piratenaanvallen te doorstaan.

Alle activiteiten beginnen vanaf 19.30 uur aan de randen van de binnenstad. Daar worden plattegronden uitgedeeld met de 20 locaties van NachtKapers. Deze locaties zijn gratis te bezoeken.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post