Drechterland: ’21 december kandidaat burgemeester bekend’

Reactie(s)
Burgemeester Rob van der Riet tijdens de opening nieuw gemeentehuis. Foto: Alex Gitzels

Wie wordt de opvolger van burgemeester Rob van der Riet in Drechterland. Foto: Alex Gitzels

DRECHTERLAND – Het sollicitatieproces rondom de nieuwe burgemeester van Drechterland is bijna klaar. De aanbeveling van de vertrouwenscommissie wordt maandagavond 21 december in een besloten raadsvergadering besproken. Daarna gaat de raadsvergadering openbaar verder en wordt de kandidaat van voorkeur bekendgemaakt.

Bekendmaking kandidaat van voorkeur

De besloten raadsvergadering begint om 19.00 uur in het gemeentehuis in Hoogkarspel. De verwachting is dat deze vergadering ongeveer een uur duurt. Daarna zal de vergadering openbaar verder gaan en volgt de bekendmaking van de kandidaat van voorkeur als eerste agendapunt. Voor het openbare gedeelte zijn bezoekers van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn. Zij kunnen in de ontvangsthal van het gemeentehuis wachten totdat de vergadering openbaar is. Na de bekendmaking van de aanbevolen kandidaat volgt een korte schorsing. Daarna gaat de gewone raadsvergadering verder.

Na 21 december?

Het advies van de gemeenteraad gaat zowel naar de commissaris van de Koning in Noord-Holland als naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Want de benoeming moet met een Koninklijk Besluit akkoord worden bevonden. En op 23 maart 2016 is dan de installatie en beëdiging van de nieuwe burgemeester.

Het sollicitatieproces

De huidige burgemeester Rob van der Riet kondigde, na bijna 9 jaar burgemeesterschap, in mei zijn pensioen aan. In juni 2015 hadden inwoners de mogelijkheid om een enquête in te vullen, waarin zij de kwaliteiten van de toekomstige burgemeester mochten benoemen. Ruim 150 inwoners deden hieraan mee. Zeer positief aan de uitslag was, dat het beeld van de inwoners overeenkomt met het beeld dat de vertrouwenscommissie had.

Op 13 augustus 2015 meldde de gemeente Drechterland dat er 32 kandidaten solliciteerden naar de baan voor burgemeester in Drechterland. Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, informeerde de gemeenteraad over de binnengekomen sollicitaties. Burgemeesters worden benoemd bij Koninklijk Besluit voor een periode van zes jaar.

Bron: Gemeente Drechterland

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post