Puur Slim West-Friesland aan de slag met duurzaamheid

Reactie(s)
Zonnepanelen

Plaatsen van zonnepanelen kan een oplossing zijn bij het duurzaamheidsbewustzijn

REGIO – De gemeenten Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen willen het duurzaamheidsbewustzijn van haar inwoners naar een hoger niveau tillen en concrete stappen zetten op gebied van energiebesparing in de bestaande bouw. Daarvoor zijn al een aantal maatregelen genomen. Zo is er een coördinator Duurzaamheid aangesteld en zijn de gemeenten aangesloten bij het Duurzaam Bouwloket (DBL) waar huiseigenaren informatie een advies kunnen krijgen over energiebesparende maatregelen.

Partners slaan handen ineen om energiebesparing in bestaande bouw te realiseren

Stichting Puur Slim West-Friesland

Om nog meer te kunnen bereiken, is er samenwerking gezocht met Bouwend Nederland en Uneto VNI (ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel). Deze samenwerking heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Puur Slim West-Friesland.

De vijf deelnemers aan de stichting zijn:

  • Toekomstgroep en Schadeberg namens Bouwend Nederland (bouwbranche)
  • Santstra uit Enkhuizen namens Uneto VNI (installatiebranche)
  • Rabobank
  • Woningbouwvereniging Woonschakel.

Er is een eerste projectplan (pilot) ontwikkeld dat op 30 april jl. bestuurlijk is goedgekeurd. Herman Schotman van ProjectAtelier.119 is gevraagd om als projectleider op te treden.

Pilotproject

Hoofddoel van het pilotproject is dat 75 huiseigenaren minimaal twee of meer energiebesparende maatregelen aan hun woning (laten) uitvoeren. Daarvoor worden circa 1500 gelijksoortige jaren 60-80 woningen (500 per gemeente) geselecteerd. De geselecteerde huiseigenaren worden intensief betrokken bij het realiseren van een energie neutrale modelwoning en het samenstellen van de diverse maatregelenpakketten.

De ervaringen uit het project worden geëvalueerd en beschreven zodat andere gemeenten, bouwers/ installateurs en woningcorporaties er ook mee aan de slag kunnen.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post