Te veel wensballonnen gevaarlijk, ‘Night of the Lanterns’ afgelast

Reactie(s)
Wensballonnen, een prachtig gezicht, maar ook brandgevaarlijk. Foto Takeway

Wensballonnen, een prachtig gezicht, maar ook brandgevaarlijk. Foto Wikimedia/Takeway

ENKHUIZEN – Het idee is leuk en mooi. Mensen werden opgeroepen om op zaterdag 25 juli om 23.00 uur gezamenlijk wensballonnen op te laten met ‘Night of the Laterns’. De brandweer en de gemeente Enkhuizen verwachten echter een onveilige situatie en besluiten dat het evenement geen doorgang kan vinden.

In weekblad de Drom en op Facebook wordt het evenement ‘Night of the Lanterns’ aangekondigd. De wensballonen zouden die zaterdag vanaf Op de Rede in Enkhuizen bij het Kadijken voetbalveldje worden losgelaten. Bij de gemeente Enkhuizen is de organisator niet bekend en daarom zoekt de gemeente de media op.

Gemeente Enkhuizen: “Door de verwachte aanloop en daarmee het grote aantal wensballonnen ontstaat een onveilige situatie voor de woonwijk.” Daarom heeft de brandweer met de gemeente besloten dat deze activiteit helaas geen doorgang kan vinden.

Wensballon

Wensballonnen zijn een relatief nieuw fenomeen in Nederland. De wensballon is een lampion die werkt op het principe dat warme lucht stijgt, de lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Wensballonnen kunnen brand veroorzaken en werden rond Oud en Nieuw in verband gebracht met enkele branden bij boerderijen. “Het zijn namelijk ongeleide projectielen en eens opgelaten heeft men er geen invloed meer op,” aldus de reden voor de afgelasting op de gemeente website.

De wensballon is een fragiel object dat snel kan scheuren of door de invloed van wind als open vuur op ongewenste plaatsen terecht kan komen. In het geval van deze activiteit zou het om zoveel ballonnen tegelijk gaan, midden in een woonwijk, dat het risico op brand te groot wordt.

Nog niet verboden

Wensballonnen zijn (nog) niet verboden in Nederland. Doordat bij een aantal recente branden vermoed werd dat de oorzaak een wensballon is geweest, wordt de roep om een verbod wel luider.  Het is een prachtig gezicht, zeker in grote aantallen, maar het risico op brand is te groot.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post