Burgemeester naar Chili voor herdenking 400 jaar Kaap Hoorn

Reactie(s)

kaaphoorn_websiteKAAP HOORN – Op 29 januari 2016 is het precies 400 jaar geleden dat Schouten en LeMaire Kaap Hoorn rondden en vernoemden naar hun thuishaven Hoorn. Een bijzondere gebeurtenis die het afgelopen jaar volop is gevierd in Hoorn. In 2016 vieren de Chilenen deze ontdekking en verbinding met Hoorn. Dat begint met een officiële herdenking door president Bachelet op Kaap Hoorn, waar burgemeester Yvonne van Mastrigt namens de gemeente Hoorn bij is. Dit op uitnodiging van de Chileense ambassadeur in Nederland en de Nederlandse ambassadeur in Chili.

Ms. María Teresa Infante Chileense ambassadeur in Nederland tijdens Nachtkapers

Ms. María Teresa Infante, Chileense ambassadeur in Nederland tijdens Nachtkapers

De burgemeester van Hoorn is een van de eregasten bij de herdenking. Ook de Chileense president, de Nederlandse ambassadeur en vice-admiraal Borsboom van de Nederlandse marine wonen de herdenking bij. Burgemeester Yvonne van Mastrigt: ‘In Hoorn heeft het afgelopen jaar de ontdekkingstocht van Kaap Hoorn centraal gestaan in tal van activiteiten. Voor de Chilenen staat het komende jaar centraal. Voor hen is de ronding op 29 januari een belangrijk moment. Ik vind het heel bijzonder om als burgemeester van de stad waar het allemaal begon aanwezig te zijn.’

Versterken economische banden

De burgemeester grijpt het bezoek ook aan om verdere stappen te zetten richting een economische uitwisseling. Hierover zijn de eerste gesprekken al gaande met de Chileense en Nederlandse ambassade. Een van de doelstellingen van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn is het versterken van bestaande contacten en waar mogelijk uitbouwen van handel tussen bedrijven uit Noord-Holland Noord en Chili.

Chili, Hoorn en Rotterdam

Op 29 januari 2016 staat op meerdere plaatsen Hoorn en de ronding van de kaap centraal. Niet alleen tijdens de officiële herdenking bij Kaap Hoorn in Chili, maar ook in Rotterdam en Hoorn. In Hoorn is er een maritiem symposium van de stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders. In Rotterdam is de tentoonstelling ‘Helden van Kaap Hoorn; van nachtmerrie tot de droom van zeezeilers’.

KaapHoorn_pers_kaapvaren

Virtueel de Kaap Ronden in het Westfries Museum

 

Viering 400 jaar Kaap Hoorn

In de Gouden Eeuw vertrokken vele expedities vanuit Hoorn richting het Oosten. Tijdens een van deze geheime expedities voeren de kapitein Schouten en koopman LeMaire vanuit hun thuishaven Hoorn uit om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken.

Ruim een half jaar later, op 29 januari 1616, rondden zij in Chili Kaap Hoorn en vernoemden zij deze naar hun thuishaven Hoorn. De ronding van Kaap Hoorn heeft er mede voor gezorgd dat Hoorn internationaal bekend is. De ronding hoort bij de geschiedenis van Hoorn. Het hele jaar door hebben er bijzondere activiteiten plaatsgevonden in Hoorn om stil te staan bij dit verhaal.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post