Column Sjaak Grosthuizen: Lucky bastards in Enschede

Reactie(s)

sjaak4 juli 2015 – Column Sjaak Grosthuizen: Lucky bastards in Enschede

Mijn buurvrouw bracht het nieuwtje als een leuke verrassing. ‘Mijn zus krijgt nu onze burgemeester!’ riep ze verheugd. Ik kon het bericht niet meteen plaatsen en dat zag ze. ‘Mijn zus in Enschede krijgt nu onze burgemeester.’

‘Daar weet ik niets van,’ zei ik beduusd. Het was op het nieuws geweest bij TVOost. Enschede had een nieuwe burgervader nodig en had het oog laten vallen op onze Onno van Veldhuizen.

Onno was dus in de markt.

Heel even had ik de idiote gedachte dat het zo was dat een stad zonder burgemeester vrij kan kiezen uit het hele nationale bestand van burgemeesters en dan kies je voor de beste natuurlijk. Maar zo werkt het niet. De burgemeesters-in-spé moeten duidelijk maken dat ze in de markt zijn. Onno was dus in de markt. Sterker nog: hij zal ongetwijfeld hebben gesolliciteerd naar die baan in het verre oosten! Onno wilde weg!

Ik wilde daar eerst niet aan. Ze hebben hem net zo lang aan de kop gezeurd dat hij wel overstag moest, dacht ik. D66 vond dat ze meer partijgenoten op belangrijke posten moesten krijgen, als het even kan ten koste van de andere partijen. Of zijn vrouw had hem gezegd dat nu zij gepromoveerd was, het zijn beurt was om promotie te maken. Of Onno heeft zich steeds meer geërgerd aan het kleinsteedse provinciaalse niveau, waarnaar de Hoornse gemeenteraad zich had verlaagd. Gezeik, gezeur, getraineer, oneindige herhaling van zetten, afsplitsingen bij de geringste fractiefrictie, dat kennen ze vast niet in Enschede. Het is eigenlijk een wonder dat hij het twaalf jaar met ons heeft uitgezongen! Of is het zo dat er zelfs ambitie kan bestaan bij burgemeesters van Hoorn?

Van Veldhuizen ontvangt een cadeau namens de 'dames van de raad'

Van Veldhuizen ontvangt een cadeau namens de ‘dames van de raad’

Het is eigenlijk een wonder dat hij het twaalf jaar met ons heeft uitgezongen!

Ik moet ineens denken aan de eerste column waarin ik Onno van Veldhuizen noemde. Hij was toen net uitgekozen uit een aantal ongetwijfeld briljante kandidaten. Hij was de beste en ik dacht toen nog dat er wel wat op af te dingen was. Hij heeft me voor gek gezet in de jaren erna. Dat hij het zelfs heeft gebracht tot bijna de allerbeste burgemeester van Nederland hadden wellicht enkelen gehoopt, doch velen niet verwacht. Met zoveel in huis, moest het wel fout gaan. Wie zijn wij om te menen voor een weliswaar prachtig historisch stadje als Hoorn permanent een topbestuurder te mogen claimen? 

Eerlijk gezegd zag ik dit moment al aankomen. De stervoetballers van deze wereld lijken ook permanent transfervrij te zijn. Er is een markt voor mensen als Onno. Daar kunnen we misschien jaloers op zijn, maar wij weten ook zelf niet verder te kunnen komen dan de status van tweede garnituur. In de zakenwereld kun je daarmee nog riante salarissen en dito bonussen binnenslepen. Onno is niet weggelokt met vorstelijk bonussen. Zijn bonus is de grotere uitdaging. In een tweemaal grotere stad met tweemaal zoveel inwoners en in een regio die de nodige problemen heeft gekend en wie weet zijn die nog lang niet allemaal weg. Dat hoop ik eigenlijk ook voor hem.

Onno is niet weggelokt met vorstelijk bonussen. Zijn bonus is de grotere uitdaging.

Wat voor volk bezet de collegezetels en wat bevolkt daar de fracties? Zijn ze, omdat ze uit een grotere vijver zijn gevist, bekwamer dan de bekwame raadsleden in Hoorn? Nee, ik noem geen mogelijke voorbeelden uit de Hoornse raad. Ik ben daar gek! Ik ben veel te bang om mensen op de tenen te staan omdat ik ze niet aanwijs als toetsstenen voor hoe een raadslid in Enschede minimaal moet zijn.

Wat valt te denken over de opvolger van Onno?

Wat valt te denken over de opvolger van Onno? Wordt dat een dertien in het dozijn bestuurder? Een afgeschreven Kamerlid? Of een talent-in-de-dop die nog niet zo ver ontwikkeld is, dat hij Hoorn niet ziet als een ster die hij niet mag plukken? Moeten wij de wanverhouding in man-vrouwverhouding gaan rechtzetten?

Ach, wie weet valt het allemaal wel mee. Vinden we een burgemeester met weer een ander gevoel van humor? Niet erg. Je hebt ook verschillende cabaretiers. Kan die man – of vrouw, maar dan is het wat behelpen met humor natuurlijk – de raad omvormen tot een professioneel of semiprofessioneel ( we moeten niet overdrijven met onze verwachtingen) bestuursapparaat? Zeggen we na een jaartje of twee: zie je wel, het kan dus wèl veel beter? Dan zijn we Onno kwijt zonder al te veel spijt.

Niet alleen de stad, maar vooral de burgers krijgen hem.

De zus van mijn buurvrouw en ook een nichtje van mij krijgen onze burgemeester. Dat klopt helemaal met Onno. Niet alleen de stad, maar vooral de burgers krijgen hem. Ik denk dat ik mijn nichtje wat vaker kom bezoeken. Zeker de eerste twee jaar denk ik. En als ze Onno niet op waarde kunnen schatten, halen we hem gewoon weer terug!

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post