Column Sjaak Grosthuizen: Met een bloedgang

Reactie(s)

sjaak25 juli 2015 – Column Sjaak Grosthuizen: Met een bloedgang

Een goede vriend, aan wiens grotere wijsheid ik me af en toe mag laven, vroeg me naar aanleiding van mijn stukje over mobiliteit waar nu de verschillen vandaan komen tussen mensen die zich op of in een individueel gemotoriseerd voertuig plegen voort te bewegen. Hij ziet een motor als een fantastisch middel om reisdoelen te bereiken, maar hij vraagt zich af hoe het komt dat het zitten op zo’n ding mensen ertoe kan bewegen zich aan te sluiten bij groepen met maatschappijonvriendelijke bedoelingen.

Onlangs was in een tv-documentaire te zien hoe het eraan toe kan gaan bij een outlaw motorcycle gang als Satudarah. Verhelderend en daardoor onthutsend! Een mannenwereld met een strakke hiërarchie waar vernederende straffen voor foutjes tegen de regels en lofuitingen voor criminele en gewelddadige prestaties tot een vast ritueel horen. Daarnaast de dure eed om je kop te houden over alles wat de clubleden uitvreten. Ons voortreffelijke justitiële systeem staat ervoor garant dat je dan nog geen crimineel bent, tot grote ergernis van burgemeesters die dat soort gangsters buiten de gemeentegrenzen willen houden.

Wat is er misgegaan met je wanneer je je bij zoiets aansluit? Hoe droevig moet je jeugd zijn geweest of hoezeer werd je op je werk gepest? Hoe groot moet je minderwaardigheids-complex zijn of welk deel van je hersenen is aangetast door slechte voeding of overmatig gebruik van verkeerde genotsmiddelen of moet een frustratie van jarenlang gepest zijn op school worden gecompenseerd? Ik zal daarover een bekwame zielenknijper in mijn netwerk eens polsen.

mijn hobby is het in elkaar beuken van oude verkeersregelaars en nu ga ik een gevoelig liefdesliedje voor u brengen

0229-hero Ben Saunders heeft aangekondigd in Hoorn een chapter te willen opstarten voor Satudarah. Ben heeft van zichzelf al genoeg tattoos voor een compleet chapter, maar dat zal zijn reden niet zijn. Of het moet een manier zijn voor klantenbinding voor het tattoobedrijfje van zijn familie? Wat bezielt de man? Vorige week kon Radio Hoorn over hem berichten dat hij slechts interesse heeft voor de grotere podia voor zijn zangoptredens en dat hij zonder enige terughouding weer een verkeersregelaar zou molesteren, wanneer de gelegenheid zich zou voordoen. Ik zal toch niet de enige zijn die de wenkbrauwen zou lichten wanneer hij op zo’n podium zou aankondigen: Ik ben Ben. Ik ben lid van een criminele organisatie, mijn hobby is het in elkaar beuken van oude verkeersregelaars en nu ga ik een gevoelig liefdesliedje voor u brengen.’

Satudarah kent de zgn. 1%-leden. Dat zijn leden die een wapenfeit op hun geweten hebben, waar iedereen gewoon z’n kop over dichthoudt. Wilde Ben een vliegende start maken? Mag hij nu gezellig niet meer helemaal achteraan in de motorsliert meerijden, zolang hij daar maar geen liedjes gaat kwelen? Zou Ben nu meer inkomsten gaan halen uit drugs- seks- en vrouwenhandel dan uit optredens? Het aantal grote optredens voor hem is al behoorlijk afgenomen.

Mijn buurman rijdt motor. Niet in clubverband en daar ben ik zomaar blij om. Hij doet geen overdreven mannendingen. Ik ook niet trouwens. We wisselen met elkaar af en toe wat whiskeyervaringen uit en we passen op elkaars plantjes en huis tijdens vakanties. Gewoon burgerlijk natuurlijk, maar kennelijk zijn wij hier erg tevreden mee.

Ik vraag me af of ik me in zo’n motorgang zou thuis voelen. Strikte omgangscodes, strikte hiërarchie en stoute zaken verbloemen. Ik zit daar niet op te wachten. Ik heb me ontworsteld aan een religie en ik vind eigenlijk dat veel meer mensen dat zouden moeten doen. De wereld zou er mooier kunnen uitzien zonder motorgangs en religies. Nu hebben Hells Angels en Satudarah wereldwijd een stuk minder vluchtelingen voor zich uit gejaagd dan de rivaliserende religieuze gangs waar we grondwettelijk alle ruimte voor moeten vrijhouden, maar toch jagen ze mij net zo makkelijk de stuipen op het lijf als een zwarte moslimvlag of wapperende bisschopsrok.

Ik zal mijn wijze vriend eens vragen of het een goed idee is een club te starten voor mensen die zich aan geen enkele club willen binden. Natuurlijk kan niet iedereen daar lid van worden. We moeten wel wat strakke regels daarvoor opstellen.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post