Historisch riool binnenkort open voor publiek

Reactie(s)
Hoorn opent een deel van het historisch riool voor bezoekers

Hoorn opent een deel van het historisch riool voor bezoekers

HOORN – Het college van B en W stelt 30.000 euro beschikbaar om het 16e-eeuwse riool onder de Boterhal en het Glop gedeeltelijk beleefbaar te maken voor het publiek. De werkzaamheden starten nog voor het einde van het jaar. Naast de gemeente Hoorn investeert Vereniging Hendrick de Keyser als mede initiatiefnemer en eigenaar van de Boterhal in het project. Ook worden subsidies en sponsoren gezocht om het riool te restaureren.

Begin dit jaar werd in Hoorn een onderaardse gang herontdekt, wat een riool bleek te zijn. De gang maakt deel uit van een historisch gegroeid stelsel van overkluisde watergangen en riolen in Hoorn dat al in de 15e eeuw zijn oorsprong vindt. Van het gangenstelsel dat door de hele stad liep zijn slechts enkele restanten over. Vanwege de ligging van de rioolgang onder en achter de Boterhal was het niet eenvoudig dit deel te vervangen en werd het ongemoeid gelaten waardoor het in de vergetelheid raakte.

Cultuur historische waarde

Het deel onder de Boterhal dateert van vóór 1563 en is het oudst nog bestaande stuk riool in Hoorn. De overkluizing behoort daarmee onlosmakelijk tot de ontstaansgeschiedenis van Hoorn. Het past in de ambitie van het college om cultuurhistorie voor publiek zo veel mogelijk zichtbaar te maken. Het idee is om de watergang in het straatwerk zichtbaar én deels toegankelijk te maken voor het publiek. De toegang zal bestaan uit een afsluitbare opening en een trap in de verlichte rioolgang. Op deze manier kan in de eeuwenoude overwelfde gang en naar de historische overgangen in het metselwerk gekeken worden. Bij de toegang komt informatie over dit bijzondere stukje stadsgeschiedenis.

Werkzaamheden

De komende tijd wordt gewerkt aan een ontwerp. Nog voor het einde van het jaar starten de werkzaamheden. Naar verwachting zijn die in het eerste kwartaal van 2016 afgerond en is de gang dan deels voor het publiek toegankelijk.

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post