Intermaris start online asbestwijzer voor haar huurders

Reactie(s)
Asbestdeskundige bij Intermaris Arjan Groot met de online asbestwijzer. Foto: Tosca foto’s

Asbestdeskundige bij Intermaris Arjan Groot met de online asbestwijzer. Foto: Tosca foto’s

HOORN – Intermaris heeft een online asbestwijzer voor haar huurders gelanceerd. Hiermee geeft de woningcorporatie haar huurders inzage in de mogelijke asbestlocaties in hun woning. Op www.intermaris.nl/asbest vullen huurders hun postcode en huisnummer in en zien meteen een overzicht van de mogelijke asbestlocaties in hun woning.

Veilig en helder

“In veel woningen die voor 1994 zijn gebouwd, is asbest gebruikt. Als een bewoner niet weet waar asbest zit, voordat hij gaat klussen of verbouwen, kan hij in aanraking komen met asbest. Met deze online asbestwijzer willen we dit voorkomen,” aldus  Arjan Groot, asbestdeskundige bij Intermaris.

Verzamelen gegeven

Arjan Groot heeft samen met zijn afdeling een lang traject van inventarisatie achter de rug. Arjan: “Alle beschikbare historische gegevens per complex zochten we uit. Gecertificeerde asbestinventarisatiebureaus hielden per groepen gelijke woningen een steekproef. Zij onderzochten op welke plekken asbest mogelijk aanwezig was. Toen de gegevens nagenoeg compleet waren, konden we dit verwerken in een online asbestwijzer.”

Actueel

Bron van de asbestwijzer is een dynamische databank. Hierin staan alle bij de verhuurder bekende bouwkundige asbesthoudende toepassingen, zoals een schoorsteenbuis of een rioolleiding. Intermaris heeft uiteraard geen zicht op de door de bewoners aangebrachte toepassingen, zoals bijvoorbeeld vloerzeil. Arjan: “Het is ook niet zo dat we, nu de asbestwijzer online is, achterover kunnen leunen. De data verandert steeds. Als we bijvoorbeeld tijdens renovatie asbest verwijderen, dan passen we dit aan op de website. Als asbest beschadigd is, laten we dat meteen door gespecialiseerde bedrijven verwijderen. De bewoner kan vervolgens de nieuwe gegevens raadplegen in de online asbestwijzer. Daarmee blijft de asbestwijzer actueel.”

Volg OnsWestfriesland nu ook op Facebook voor dagelijks nieuws en updates.
Up Next

Ook interessant

Reacties op deze post